Zo verduurzaam je jouw schoonmaakroutine

Zo verduurzaam je jouw schoonmaakroutine


Hoe duurzaam is jouw schoonmaakroutine? Wij laten je zien hoe je met 7 kleine veranderingen, een groot verschil kan maken voor onze planeet.

1. Wel schoon, geen schadelijke stoffen

Als je zou willen, kan je voor elk hoekje in huis een ander schoonmaakmiddel gebruiken. Van ovenontvetter tot tapijtreiniger. Maar al die speciale schoonmaakmiddelen zijn lang niet altijd nodig en bevatten vaak schadelijke stoffen. Met een duurzame allesreiniger en een beetje poetskracht kom je vaak al een heel eind.

Chloor om de wc schoon te maken? Liever niet! Want dit chemische goedje richt meer schade aan, dan dat het schoonmaakt. Met een lekker ruikende toiletreiniger,  zonder chloor, zuur of kleurstof, wordt die pot ook écht wel schoon.

 

2. Gebruik zo min mogelijk warm water

Wist je dat het gebruik van warm water het meest milieubelastend is tijdens het schoonmaken? Probeer het gebruik van (warm) water dus te minimaliseren. Allesreiniger werkt ook prima met koud water!

 

3. Maak niet te vaak schoon

Deze moet als muziek in je oren klinken: maak niet te vaak (intensief) schoon. Elke schoonmaaksessie is namelijk in meer of mindere mate milieubelastend. Door de boel een beetje bij te houden met een vochtig doekje, blijft je huis langer schoon. 

Extra tip: Maak de douchewand en kraan na het douchen droog. Dat scheelt veel kalkaanslag en schoonmaaksessies.

 

4. Gebruik geen microvezeldoekjes en schuursponsjes

Schuursponsjes laten bij elke schoonmaaksessie kleine stukjes microplastics achter en die spoelen met het afvalwater het milieu in. Hetzelfde geldt voor microvezeldoekjes. Gelukkig zijn er tegenwoordig duurzame alternatieven, zoals vaatdoekjes en schuursponsjes van natuurlijke materialen (zoals bamboe of kokosvezels).

 

5. Wel of geen hygiënische doekjes?

Hygiënische doekjes zijn superhandig als je even snel je aanrecht, tafel of wc schoon wilt maken. Eén nadeel: na gebruik gooi je ze gelijk weg. En omdat die doekjes vaak gemaakt zijn van plastic, is dat niet echt milieuvriendelijk. Aan de andere kant bespaar je door het gebruik van deze doekjes wel water. Voor een snelle schoonmaak kan je ze dus prima gebruiken. Kies dan alleen wel voor plasticvrije doekjes die biologisch afbreekbaar zijn.

 

6. Gooi de verpakking bij het PMD-afval

Is je schoonmaakfles leeg? Gooi ‘m niet bij het restafval, maar bij het PMD-afval (Plastic, Metaal, Drankkartons). Zo kan het plastic weer worden gerecycled.

Weetje! Onze soapies zijn verpakt in 100% gerecycled én recyclebaar plastic. Recyclebaar wil zeggen dat de fles van dop ehhh … top tot teen kan worden gerecycled, mits je ‘m bij het PMD-afval gooit!

 

7. Navullen

Nog beter dan het weggooien van de fles, is het opnieuw vullen van de fles. Hiermee bespaar je veel plastic. Marcel’s Green Soap heeft voor vrijwel alle schoonmaakproducten navulzakken - van (af)wasmiddel tot allesreiniger. Voor deze zakken is minder plastic nodig dan voor een fles. Zo bespaar je met de allesreiniger-refill 74% plastic ten opzichte van een nieuwe fles.

 

Bron

Back to overview

Shop related products