Wat zijn microplastics en hoe herken je ze op het etiket?

Wat zijn microplastics en hoe herken je ze op het etiket?


Deze maand staan we even extra stil bij de impact van microplastics op onze gezondheid en het klimaat. Wat zijn microplastics precies? Hoe kan je microplastics herkennen op het etiket? En het belangrijkst: hoe verban je ze uit je leven?


Hoe ontstaan microplastics? 

Om antwoord te geven op de vraag: wat zijn microplastics?, kunnen we het best eerst antwoord geven op de vraag: hoe ontstaan microplastics? Plastic is verweven met ons leven. Van de kleding die je draagt tot de bank waarop je zit. Zo’n beetje alles wat jij dagelijks gebruikt, bevat plastic én slijt. En juist door die slijtage komen er hele kleine stukjes plastic – jawel, microplastics – vrij die gaan zwerven. Omdat plastic vrijwel niet vergaat, blijven deze deeltjes decennialang circuleren in de lucht, op het land en in zee. 

Een andere manier waarop microplastics ontstaan, is door zwerfplastic. Jaarlijks belandt er 11 miljoen ton plastic in zee. Dit plastic drijft – via rivieren en zeestromingen - naar de plasticsoep. Onderweg verpulvert het plastic in steeds kleinere deeltjes die door vissen als eten worden gezien, waardoor het plastic in onze voedselketen terechtkomt. Not good. 

Dan nog even dit: er wordt vaak gesproken over microplastics en nanoplastics. Microplastics zijn kleiner dan 5 mm, nanoplastics zijn nóg kleiner (1 tot 1000 nanometer) waardoor je ze niet met het blote oog kunt zien. Juist deze laatste categorie is het grootste probleem voor onze gezondheid. 

 

 

Recent onderzoek naar microplastics

Uit recent onderzoek - gepubliceerd door National Geographic – is gebleken dat de sterke toename van microplastics in ons milieu niet alleen zichtbaar is in zee - in 2023 dreef er ruim 10 keer zo veel microplastics in zee als in 2005 - maar ook in onze hersenen. In de hersenen?! Ja, doordat microplastics zich in de lucht bevinden, ademen we ze in. De onderzoekers deden in 2016 en 2024 onderzoek naar de hoeveelheid micro- en nanoplastics in de hersenen en concludeerden dat de totale massa plastic in de hersenen met ongeveer 50 procent was toegenomen. Wat de gevolgen hier precies van zijn voor onze gezondheid, wordt nog onderzocht. 

 


Microplastics in verzorgingsproducten

Je gelooft het niet, maar sommige fabrikanten voegen microplastics bewust toe aan cosmetica, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen om bijvoorbeeld de structuur of werkzaamheid te ‘optimaliseren’. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat jij elke ochtend je tanden poetst met stukjes plastic. Geen fijn idee, toch? Gelukkig zijn er steeds meer producten op de markt met een microplasticvrije formule – zoals Marcel’s Green Soap – zodat je een bewuste keuze kunt maken.

 

Microplastics herkennen op het etiket: zo doe je dat

Wil jij er zeker van zijn dat het product dat je koopt geen microplastics bevat? Check dan even de ingrediëntenlijst. Helaas bestaan er ontelbaar veel benamingen voor ‘microplastics’ waardoor het je niet makkelijker wordt gemaakt om voor microplasticvrije producten te kiezen. Als je iets met ‘acrylate’, ‘acryl’ of ‘poly’ op de ingrediëntenlijst ziet staan, kan je er zeker van zijn dat het om microplastics gaat. Je kunt ook altijd even checken of er een keurmerk staat op de verpakking, zoals het ‘Zero Plastic Inside’-keurmerk dat je ook op onze soapies vindt. Andere keurmerken zijn: Demeter, NaTrue, Europees Ecoblabel, Cosmos Organic en Nordic Ecolabel. 

Extra tip: scan het product met de Beat The Microbead-app om er zeker van te zijn dat het geen microplastics bevat.


Wat kan je eraan doen om microplastics tegen te gaan?

Na het lezen van deze blog wil je natuurlijk het liefst microplastics helemaal verbannen uit je leven. Helaas: wat in de lucht, op het land en in zee circuleert, kunnen we niet meer weghalen. Maar we kunnen er wél samen voor zorgen dat de toename van microplastics zoveel mogelijk wordt tegengegaan. Daarom een paar tips:

  • Scheid je plastic afval
  • Koop zoveel mogelijk verpakkingsvrij
  • Gebruik refills
  • Koop microplasticvrije producten
  • Kies voor kleding van natuurlijke materialen
  • Gebruik een microplasticfilter voor de wasmachine

En dan nog een laatste tip voor je eigen gezondheid: laat je huis regelmatig doorluchten.


Bronnen:
https://www.consumentenbond.nl/duurzamer-eten/microplastics
https://www.wwf.nl/wat-we-doen/focus/oceanen/vervuiling/plastic-soep
https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/a63663242/microplastics-hersenen 

Back to overview

Shop related products