Palmolievrij boodschappen doen: het kan écht

Palmolievrij boodschappen doen: het kan écht


Dat we moeten minderen met palmolie, weten we inmiddels wel. Maar eenmaal voor het supermarktschap is het een behoorlijke zoektocht naar palmolievrije producten. Wij helpen je een handje met tips voor een palmolievrij boodschappenmandje.

 

Wat is nu eigenlijk het probleem met palmolie?

Palmolie zit in vrijwel alle producten die je dagelijks eet en gebruikt. Van pindakaas en boter tot shampoo en wasmiddel (daarover later meer). De olie heeft een positief effect op de structuur en effectiviteit van een product: het maakt pindakaas smeuïg, boter smeerbaar en shampoo schuimend. Daarbij is het een goedkope grondstof die relatief makkelijk te verbouwen is en waarvan je maar weinig nodig hebt. Wat is dan eigenlijk het probleem?

Om aan de wereldwijde vraag naar deze populaire ‘wonderolie’ te voldoen moeten grote stukken regenwoud plaatsmaken voor palmolieplantages. Terwijl we het regenwoud juist zo hard nodig hebben voor de biodiversiteit op onze aarde en de opname van CO2. En niet onbelangrijk: het regenwoud is het leefgebied van inheemse diersoorten, zoals de orang-oetan. Door de aanleg van de plantages worden zij verjaagd en in het nauw gedreven. Zo krijgt die smeuïge pot pindakaas toch een nare bijsmaak.

Maar palmolie verbannen heeft geen zin, want er zijn nog geen duurzame(re) alternatieven gevonden voor deze plantaardige olie. Lees hiervoor ons palmolie-statement. Wat wél helpt is de vraag naar palmolie drastisch verminderen, zodat er niet nog meer plantages nodig zijn. En daar kan jij bij helpen door minder producten met palmolie in huis te halen.

Palmolievrije producten & merken

In de supermarkt kan je niet om palmolie heen. Je zult zien dat in vrijwel elk product dat je uit de schappen pakt, palmolie zit. Ténzij je voor het schap van Marcel’s Green Soap staat, want ons assortiment aan palmolievrije producten wordt steeds groter. Zo lanceerden wij als eerste in Nederland palmolievrij vloeibaar wasmiddel. Inmiddels zijn er nog meer palmolievrije pareltjes bij gekomen, zoals onze deodorantsticks, shampoo- en conditionerbars, vaatwastabletten en wasverzachter. Gelukkig zijn er naast Marcel’s Green Soap ook andere palmolievrije producten & merken in de supermarkt te vinden, zoals:

  • The Flower Farm: palmolievrije hazelnootpasta, pindakaas en boter
  • De Pindakaaswinkel: palmolievrije pindakaas
  • Tony Chocolonely & Hands Off My Chocolate: palmolievrije chocolade
  • Mister Kitchen: palmolievrije pizzabodems, pizzasauzen en meer
  • Nakd & Farm Brothers: palmolievrije koekjes
  • Ben & Jerry’s: palmolievrij ijs


Andere tips voor een palmolievrij leven

  • Koop zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten. Deze bevatten geen palmolie.
  • Veel van je favoriete snacks, sauzen en smeersels, kan je ook zelf maken! Home made producten zijn vaak palmolievrij en nog lekkerder ook.
  • Gebruik liever geen biobrandstof. Ondanks de naam is biobrandstof niet zo milieuvriendelijk als je zou denken. De helft van alle palmolie die in Europa wordt geïmporteerd, eindigt als biobrandstof. Het meest duurzame vervoersmiddel blijft toch de fiets! Lekker lopen kan natuurlijk ook.
  • Check goed het etiket van de producten die je koopt. Hierop staat aangegeven of er palmolie in zit. Om het de consument makkelijk te maken (not), worden er helaas wel tientallen benamingen gebruikt voor palmolie…

 

Verschillende benamingen van palmolie

Palmolie heeft veel verschillende benamingen, waardoor je als consument wordt misleid. Wanneer je op het etiket iets met ‘palm’ ziet staan (palmate, palmitate, palmitic, palmityl etc.) kan je er zeker van zijn dat het van een palmolieplantage komt. Andere benamingen zijn: SodiumKernelate, Tetrapeptide-3, GlycerylStearate, Stearic Acid en Elaeis Guineensis.

 

Back to overview

Shop related products