Gerecyclede versus recyclebare verpakkingen: wat is het verschil?

Gerecyclede versus recyclebare verpakkingen: wat is het verschil?


Als fan van Marcel’s Green Soap weet je waarschijnlijk al dat al onze flessen zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic. Hiermee geven we gebruikt plastic een glansrijk nieuw leven. Naast gerecyclede verpakkingen, bestaan er ook recyclebare verpakkingen. Wat is nu precies het verschil? En hoe zorgen we er samen voor dat de afvalstroom van (plastic) verpakkingen vermindert?

 EVEN OVER VERPAKKINGEN

Wist je dat je dagelijks gemiddeld zo’n 7 verpakkingen opentrekt? En dat 20% van al ons afval daardoor bestaat uit verpakkingen. Je zou dus zeggen: weg met alle verpakkingen! Maar dat is zeker niet de oplossing, want verpakkingen voorkomen een hoop voedselverspilling. Beter is het om wat bewuster te kijken naar de verpakkingen die je in huis haalt. Steeds vaker zien we gerecyclede of recyclebare verpakkingen in het supermarktschap. Goed nieuws, toch?! Zeker, alleen zorgen deze twee begrippen voor nogal wat verwarring. Wat is eigenlijk het verschil?

RECYCLEBAAR OF GERECYCLED?!

Recyclebaar of gerecycled: het klinkt misschien hetzelfde, maar beide begrippen hebben een verschillende betekenis. Gerecyclede verpakkingen zijn gemaakt van eerder gebruikte grondstoffen. Deze grondstoffen worden verkregen uit ingezameld afval dat wordt gesorteerd, schoongemaakt en vermalen tot korrels (in geval van plastic) of verpulpt (in geval van karton) zodat er weer ‘nieuwe’ dingen van kunnen worden gemaakt, zoals de gerecyclede verpakkingen van Marcel’s Green Soap. Door verpakkingen te maken van gerecyclede materialen, verminderen we de hoeveelheid (plastic)afval en remmen we productie van nieuw plastic af. Lekker bezig!

Recyclebare verpakkingen zijn gemaakt van grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Dat wil zeggen dat de verpakking zo ontworpen is dat een sorteermachine makkelijk kan onderscheiden welke materialen zijn gebruikt en dat de materialen ‘puur’ genoeg zijn om ze een nieuw leven te geven (in niet-recyclebare verpakkingen zijn te veel verschillende grondstoffen en additieven verwerkt). Klinkt goed, alleen zegt het niets over of de verpakking daadwerkelijk gerecycled wordt. Wanneer je deze recyclebare verpakking bij het restafval gooit, is de kans groot dat het alsnog in de verbrandingsoven belandt. De bal ligt dus bij de consument. Gelukkig staat op (de meeste) recyclebare verpakkingen aangegeven in welke bak je ze moet gooien zodat ze uiteindelijk als gerecyclede verpakkingen kunnen terugkeren in het supermarktschap. Misschien zelfs wel als Marcel’s Green Soap shampoofles… En wie wil dat nou niet?! Het sorteerproces verschilt vaak per gemeente, dus het is slim op te zoeken hoe het bij jou in de buurt geregeld is.

NIEUW! RECYCLEBARE NAVULVERPAKKINGEN VAN MARCEL’S GREEN SOAP

Nog beter is het uiteraard om het aantal (plastic) verpakkingen zoveel mogelijk te beperken. Dat kan onder andere door (waar mogelijk) te kiezen voor plasticvrije verpakkingen - zoals onze deodorantstick, shampoo-, conditioner- en handzeepbars - en door vaker gebruik te maken van navulverpakkingen. Want zeg nu zelf: het is best zonde om zo’n lege fles Marcel’s Green Soap handzeep weg te gooien, toch? Voor veel van onze producten bieden we daarom navulverpakkingen aan. Hier zit extra veel in zodat je een flink voorraadje hebt. Met navulverpakkingen besparen we samen een hele hoop flessen en transportkosten. Dat is beter voor het milieu én je portemonnee. De navulverpakkingen zijn namelijk in verhouding een stuk goedkoper zodat jij extra wordt gestimuleerd om direct een navulverpakking te kopen bij een fles Marcel’s Green Soap allesreiniger of handzeep.

En dan nu het beste nieuws: vanaf januari 2023 zijn al onze navulverpakkingen 100% recyclebaar. Mooier kunnen we het nieuwe jaar niet beginnen! Belangrijk is natuurlijk wel dat je de recyclebare navulzakken én onze gerecyclede verpakkingen na gebruik bij het plasticafval gooit zodat wij ze weer een nieuw leven kunnen geven.

Bronnen: natuurenmilieu.nlmilieucentraal.nl

Back to overview

Shop related products