Een groene kerst met Marcel

Een groene kerst met Marcel


It’s almost that time of the year again! Een mooie kerstboom, gezellige sfeerverlichting, cadeautjes voor de hele familie en natuurlijk een groots kerstdiner met heel veel lekker eten op tafel. Wij worden er blij van, maar de planeet een stuk minder! Gelukkig kun je de feestdagen ook met een paar kleine aanpassingen op een duurzame manier vieren. Marcel deelt 5 tips voor een groene kerst.

1. GA VOOR EEN ÉCHT GROENE BOOM

Je hebt er misschien nooit eerder bij stilgestaan, maar een kerstboom één maand gebruiken en daarna weer op straat gooien is behoorlijk milieuvervuilend. Naar schatting worden er in Nederland elk jaar zo’n 2,5 miljoen kerstbomen verkocht én weggegooid. Zonde natuurlijk. Ga daarom voor een écht groene boom. Huur of adopteer bijvoorbeeld een kerstboom met kluit - en laat deze weer terugplaatsen in de natuur na de feestdagen. Dit kan bij bedrijven zoals BeterBoompje, die ook nog eens per verkochte boom 2 bomen terugplaatsen in het BeterBoompje Kerstbomenbos.

Ook een optie: laat die bomen lekker in de grond staan en kies voor een alternatieve kerstboom. Denk bijvoorbeeld aan een boom van hout (die je de jaren erna gewoon weer uit de kast kunt trekken) of het versieren van een kamerplant. Be creative!

2. KIES VOOR BEWUSTE KERSTVERSIERING

Ja, ook in de keuze voor kerstversiering kun je voor groen gaan. LED-lampjes bijvoorbeeld. Een open deur misschien, maar oude kerstlampjes zijn vaak nog niet gemaakt met LED-verlichting. Check dit dus goed en stap indien nodig over. En wat dacht je van de versiering in de boom? Veel kerstliefhebbers hangen elk jaar weer een nieuw thema in de boom en kopen dus elk jaar nieuwe ballen, slingers en andere decoratie. Allesbehalve duurzaam natuurlijk! Maar ook wij snappen best dat je eens in de zoveel tijd eens wil wisselen in kleur en sfeer. Het beste wat je dan kunt doen, is een kijkje nemen in de kringloopwinkel óf je kerstversiering zelf maken van materialen die je thuis hebt liggen, zoals stof of papier. Ook nog eens een leuke bezigheid zo vlak voor de feestdagen!

3. GEEF ALLEEN DUURZAME CADEAUS

Sokken, kaarsen, parfum of een flesje bubbels: er worden een hoop onnodige kerstcadeaus gegeven tijdens de feestdagen. Door geen prullaria te kopen maar voor een duurzaam cadeau te gaan waar iemand écht iets aan heeft, kunnen we samen een schonere wereld creëren. Tip: verras je geliefden, vrienden, collega’s of familie met een duurzame cadeauset van Marcel’s Green Soap. Daar doe je de planeet ook meteen een cadeau mee!

Extra tip van Marcel: pak je cadeautjes ook op een duurzame manier in! Gebruik bijvoorbeeld pagina’s uit een oud tijdschrift om kleine cadeautjes mee in te pakken. Grotere cadeaus kun je wrappen in een stuk stof. Deze manier van inpakken is in Japan heel populair en wordt daar ‘Furoshiki’ genoemd. Er zijn online heel veel filmpjes te vinden over deze inpakkunst. Laat je inspireren!

 

@marcelsgreensoap How to: Furoshiki 🎁🎅🏻 #gifting #wrappinggifts #wrappinghacks #christmas #sustainableliving ♬ original sound - Marcel’s Green Soap

 

4. CREËER EEN GROEN KERSTMENU

Zet dit jaar niet weer een kalkoen of hertenbiefstuk op tafel, maar kook met groenten uit het seizoen, haal je boodschappen in een boerderijwinkel en koop ingrediënten die niet in plastic verpakt zijn. En wat dacht je van een totaal vegetarisch en veganistisch menu dit jaar? Bijna alle gerechten zijn met een paar kleine aanpassingen te veganizen! Ook heel belangrijk: maak niet meer dan nodig. Zo voorkom je verspilling van voedsel.

5. KOOP GEEN NIEUWE KERSTOUTFIT

Geef maar toe… ook jij maakt je er schuldig aan: elk jaar met een nieuwe kerstoutfit aan het kerstdiner verschijnen. Leuk voor jou, minder leuk voor de planeet. Want wist je dat de mode-industrie één van de meest vervuilende industrieën is? En dat voor een outfit die je waarschijnlijk alleen met de feestdagen aan doet. Kies liever voor een tweedehands outfit of leen een kerstoutfit van een vriend of vriendin. Geloof ons, dat voelt een stuk beter!

 

Back to overview

Shop related products