5 tips om je plasticafval te halveren

5 tips om je plasticafval te halveren


Maak jij dagelijks een ‘walk of shame’ naar de PMD-container met een bak vol lege verpakkingen? No worries, je bent niet de enige. Gemiddeld openen we zo’n 7 (plastic) verpakkingen per dag en gooien die daarna direct weg. Zonde, toch? Samen kunnen we ervoor zorgen dat we ons plasticverbruik halveren. Lees onze tips:

Pssst... Hoeveel plastic verbruik jij?
Verzamel eens alle verpakkingen die jij op een dag of in een week verbruikt. Valt het mee of tegen?

1. Kies voor verpakkingsvrij

De beste manier om plasticafval te verminderen, is door minder plastic verpakkingen in huis te halen. Klinkt logisch, maar als je bedenkt dat wij in Nederland jaarlijks 26 miljard plastic verpakkingen gebruiken, valt er nog veel winst te behalen. De uitdaging is om voor elk product dat je normaal gesproken in een (plastic) verpakking koopt, een verpakkingsvrij of plasticvrij alternatief te zoeken. Een paar tips:

  • Verpak groente en fruit uit de supermarkt - of beter: van de markt - in herbruikbare zakjes.
  • Zoek naar supermarkten of speciaalzaken waar je je eigen pasta, noten et cetera kunt ‘tappen’ in meegenomen glazen potten.
  • Probeer zoveel mogelijk te koken met seizoensgroenten. Deze zijn vaak niet of minder verpakt, omdat ze geen lange reis af hoeven te leggen.
  • Verbouw je eigen groente, fruit en/of kruiden. 

Last but not least: onze zeepbars zijn plasticvrij verpakt en je doet er ook nog eens 3x zo lang mee als met een fles. 

 

2. Maak van refillen een routine

We zijn het misschien nog niet zo gewend om verpakkingen na te vullen, maar over een paar jaar weten we niet beter. Door plastic verpakkingen opnieuw te gebruiken, verminderen we de productie van (nieuw) plastic en verkleinen we de afvalberg. Maar Marcel, zo’n navulverpakking is toch ook gemaakt van plastic? Klopt, maar daarvoor is zo’n 50 tot 75% minder plastic nodig dan voor een fles. 

 

3. Verban wegwerpplastic

Jaarlijks komt er acht miljoen ton plastic in de oceanen terecht, daarvan bestaat de helft uit wegwerpplastic: van drinkbekers tot plastic zakken. Met deze musthaves voor onderweg heb jij geen wegwerpplastic meer nodig:

  • Opvouwbare boodschappentas
  • Herbruikbare netzakjes voor groente en fruit
  • Herbruikbare coffee-to-go-beker en waterfles
  • Broodtrommel, bakje en bestek 

Zo ben je niet afhankelijk van wegwerpverpakkingen en bespaar je heel veel plasticafval (én geld – je moet immers sinds 2024 extra betalen voor wegwerpverpakkingen die plastic bevatten). 

 

4. Gebruik wegwerpdoekjes van plantaardige vezels

Veel schoonmaakdoekjes en billendoekjes bevatten plastic. Ook hierbij gaat het om wegwerpplastic. Je gooit ze namelijk na gebruik direct weg. Helaas worden er in de oceanen veel wegwerpdoekjes gevonden. Kies daarom voor (schoonmaak)doekjes van plantaardige vezels. 

 

5. Recyclen, gerecycled en recyclebaar

Een leven zonder plastic is misschien (nog) niet haalbaar, maar we kunnen wel zonder níeuw plastic. Steeds meer producten worden – net zoals onze soapies - verpakt in gerecycled plastic, maar ook speelgoed, meubels en kleding worden steeds vaker gemaakt van gerecyclede materialen. Door uitsluitend te kiezen voor producten van gerecyclede materialen, creëren we samen een circulaire economie. 

Let wel: niet alle gerecyclede materialen zijn ook recyclebaar. Daarmee wordt de circulaire economie doorbroken. Check dus goed de verpakking om te zien of het product en/of de verpakking ook recyclebaar zijn. 

Om plastic te kunnen recyclen, moet het wel gescheiden worden weggegooid. Wanneer je het bij het restafval gooit, is de kans groot dat het in de verbrandingsoven belandt. Ook onze navulverpakkingen en flessen moeten bij het plasticafval worden gegooid. Deze zijn namelijk gemaakt van gerecycled én recyclebaar plastic!

Recyclen, gerecycled, recyclebaar… Gaat het je duizelen? Lees deze blog voor meer toelichting.

 

Back to overview

Shop related products