Je haarborstel schoonmaken in 5 stappen

Je haarborstel schoonmaken in 5 stappen


Je haarborstel schoonmaken wordt nog wel eens vergeten. Geef maar toe: ook jij doet dit vast niet iedere week! Toch is een schone borstel beter voor de gezondheid van je haar én hoofdhuid. In deze blog laten we je stap voor stap zien hoe je je haarborstel goed én duurzaam schoon krijgt.


Waarom je haarborstel reinigen?

Wist je dat je haarborstel niet alleen losse haren verzamelt? Ook stof, huidschilfers, en productresten blijven erin hangen. Ugh! Deze ophoping kan de effectiviteit van je borstel verminderen en bijdragen aan de verspreiding van bacteriën. Door je haarborstel regelmatig schoon te maken voorkom je slijtage en beschadigingen, die kunnen ontstaan door de ophoping van haar en productresten. Een schone haarborstel gaat dan ook een stuk langer mee. Zo hoef jij minder vaak een nieuwe haarborstel te kopen. Regelmatig schoonmaken is dus essentieel voor zowel hygiëne als duurzaamheid. Win-win!

Stap 1: Verwijder losse haren


Begin met het verwijderen van alle losse haren. Je kunt hiervoor een kam of de punt van een schaar gebruiken. Trek voorzichtig aan de haren om ze uit de borstel te halen. Probeer zo veel mogelijk haren in één keer te verzamelen om te voorkomen dat ze ergens anders in huis terechtkomen.

 

Stap 2: Voorbehandeling van de borstel


Als er veel productresten in de borstel zitten, gebruik dan een kleine hoeveelheid duurzame allesreiniger (wij gebruikten onze Lavendel & Rozemarijn variant) om de borstel eerst te behandelen. Eén of twee keer sprayen is genoeg. Laat dit even intrekken om de resten los te weken.


Stap 3: Diepe reiniging

Vul een kom met warm water en voeg een kleine hoeveelheid zeep of shampoo toe. Natuurlijk gebruiken we het liefst biologisch afbreekbare producten gemaakt zonder schadelijke ingrediënten, daarom zetten we hiervoor onze Vanille & Kerstbloesem Shampoo in. Ruikt ook nog eens heerlijk! Laat de borstel een half uurtje weken. Gebruik een oude tandenborstel om tussen de borstelharen door te schrobben en al het achtergebleven vuil te verwijderen.


Stap 4: Spoelen en drogen

Spoel de borstel goed uit onder stromend water om alle zeepresten te verwijderen. Schud het overtollige water eruit en laat de borstel met de haren naar beneden gericht drogen om waterophoping in de handgreep te voorkomen. Tip van Marcel: gebruik hiervoor geen droger of andere warmtebronnen, dit kan de haren van je borstel beschadigen.

Stap 5: Onderhoud en preventie

Voorkomen is beter dan genezen! Om je borstel langer schoon te houden, kun je overwegen om minder stylingproducten te gebruiken of je haar minder vaak te borstelen wanneer het nat is, aangezien dit meer residu kan achterlaten. Enne... volgende keer misschien iets eerder beginnen. Een wekelijkse schoonmaak tussendoor kan wonderen doen om ophoping te voorkomen en je borstel langer mee te laten gaan.

 

@marcelsgreensoap Hoe vaak maak jij je borstel schoon? ✨ #fyp #beauty #hairbrush #shampoo #cleantok ♬ original sound - Marcel’s Green Soap


 

Duurzaamheid bij elke stap

Door je haarborstel regelmatig schoon te maken en te zorgen voor goed onderhoud, verleng je de levensduur van de borstel, wat bijdraagt aan minder afval. Bovendien, door duurzame producten zoals die van Marcel's Green Soap te gebruiken, draag je bij aan een gezondere planeet. We moedigen je aan om niet alleen na te denken over de producten die je gebruikt, maar ook over de kleine dagelijkse routines die, wanneer duurzaam uitgevoerd, een wereld van verschil kunnen maken. Doe je mee?

Check ook onze andere duurzame schoonmaaktips voor meer inspiratie!

Back to overview

Shop related products