5 duurzame wastips om je kleding langer mooi te houden

5 duurzame wastips om je kleding langer mooi te houden


Niets zo lekker als de geur van frisgewassen kleding. Maar al dat wassen heeft wel impact op de planeet én de kwaliteit van je kleding. En daarom delen we vijf (duurzame) wastips om je kleding langer mooi te houden.

 

Wastip #1 Was je kleding niet te vaak

Vlekje? Hups, in de wasmand! In het hectische leven draait de wasmachine vaak overuren. Dat kan wel ietsje minder, want van al dat wassen wordt je kleding niet mooier. Voor je het weet verandert je favo shirtje in een vale vaatdoek. Een vlekje krijg je er vaak ook met de hand uit en wanneer je je kleding een nachtje buiten laat hangen, ruikt het ’s ochtends weer heerlijk fris.

Extra tip: hang je kleding tijdens een douchesessie in de badkamer zodat muffige geurtjes eruit kunnen stomen (en de geur van jouw favoriete showergel erin kan trekken).

 

Wastip #2 Niet te warm

Wassen op hoge temperaturen kost veel energie. Dat is niet fijn voor je portemonnee en de planeet, maar ook niet voor de kwaliteit van je kleding. De meeste kleding kan je gewoon op 30 graden (of kouder) wassen. Het is wel aan te raden om één keer per maand een kookwas te doen (zonder kleding) of de handdoeken even op 60 graden te wassen. Daarmee spoel je de wasmachine lekker schoon.

 

Wastip #3 Lekker laten wapperen

Een droger maakt het leven misschien wel makkelijker, maar niet goedkoper. En echt duurzaam is-ie ook niet. Wapperend aan de waslijn, wordt je was minstens zo droog en een stuk minder kreukelig. Dat scheelt weer een strijkbeurtje! Bovendien gaat de kwaliteit van je kleding snel achteruit wanneer je een droger gebruikt.

 

Wastip #4 Wees lief voor je was

Veel wasmiddelen bevatten allerlei agressieve middelen waarvan je kleding misschien superschoon wordt, maar ook sneller slijt. En al die (synthetische) vezels spoelen na elke wasbeurt als microplastics het milieu in. Om dat te voorkomen raden wij van Marcel’s Green Soap, het duurzame wasmiddel van Marcel’s Green Soap aan ;- ) Maar elk ander mild, milieuvriendelijk en microplasticvrij wasmiddel voldoet natuurlijk ook!

 

Even over wasverzachters
Veel wasverzachters zijn zacht voor je kleding, maar zéker niet voor de planeet. En daarom wordt het (in het belang van onze planeet) vaak afgeraden om wasverzachters te gebruiken. Voor onze wasverzachters maken we uitsluitend gebruik van plantaardige ingrediënten die niet schadelijk zijn voor het milieu. Sterker nog: onze wasverzachters zijn voor minstens 95% biologisch afbreekbaar. En je kleding blijft er ook nog eens lange tijd heerlijk van ruiken, waardoor het een paar wasbeurtjes kan overslaan.

 

Wastip #5 Binnenstebuiten

Om de kleur van je kleding zo lang mogelijk te behouden en slijtage te voorkomen, is er eigenlijk maar één tip: nooit wassen. Maar elk kledingstuk snakt zo nu en dan naar een wasbeurtje. Door je kleding binnenstebuiten te wassen, ga je verkleuring, slijtage en witte strepen zoveel mogelijk tegen. Zéker bij spijkerbroeken - die je overigens echt zo min mogelijk moet wassen - is dit aan te raden.

 

Op Instagram delen we nog meer handige wastips:

 

 

Back to overview

Shop related products