10 tips om thuis water te besparen

10 tips om thuis water te besparen


Douchen, afwassen, de tuin sproeien, kleding wassen, tandenpoetsen… Per dag verbruikt een gemiddeld gezin zo’n vijfhonderd liter zuiver drinkwater. 500! Marcel’s Green Soap laat je zien dat het anders kan, want door kleine aanpassingen in je dagelijkse routine bespaar je honderden liters water per jaar. Hoe? Dat lees je hier:

1.     Gebruik een douchetimer

We begrijpen het wel; niets zo lekker als dagdromen onder de douche. Maar voor je het weet sta je er tien minuten onder. En één minuut douchen is ongeveer acht liter drinkwater. Reken maar uit! Dus maak er een sport van om zo kort mogelijk te douchen en gebruik een douchetimer of zandloper.

2.     Kies voor bars in plaats van flessen

Wist je dat een gemiddelde fles vloeibare shampoo voor tachtig procent uit water bestaat? Terwijl onze shampoo-, conditioner- en bodybars nauwelijks water bevatten. Bij de productie van de bars wordt daarnaast ook minder water gebruikt. Een bijkomend voordeel: de bars zijn volledig plasticvrij. Nog een reden om de overstap te maken naar de bars van Marcel’s Green Soap!

3.     Met de vuile was in bad

Lekker, zo’n warm bad, maar echt zuinig is het niet. Want voor een badsessie is zo’n 120 liter puur drinkwater nodig. En het moet ook nog worden verwarmd! Maar we snappen zelf ook wel dat het soms lekker is om met het koude weer even ontspannen in bad te gaan. Neem dan bijvoorbeeld je vuile was mee in bad. Dat scheelt weer water!

4.     Stap samen onder de douche

Door samen te douchen bespaar je honderden liters per jaar. En het is nog gezellig ook!

5.     Zet de kraan tussendoor uit

Elke druppel telt, dus zet de kraan even uit als je je tanden poetst of je haren of handen inzeept.

6.     Gebruik eco-vriendelijke middelen

Het dreigende drinkwatertekort in Nederland komt niet alleen door de droge zomers en toenemende vraag, maar ook doordat het water steeds vervuilder raakt. Onder andere door de agressieve chemische middelen die we door het afvoerputje spoelen. Marcel’s Green Soap schoonmaak- & verzorgingsproducten zijn voor minstens 97% biologisch afbreekbaar waardoor ze het milieu minimaal belasten.

7.     Vang douchewater op

Duurt het even voordat je douche warm wordt en heb je koudwatervrees? Vang het water dan op in emmers of een grote teil. Dit opgevangen drinkwater kan je gebruiken om je wc door te spoelen, de planten water te geven of om thee mee te zetten.

8.     Een ouderwets teiltje sop

Laat de kraan niet lopen wanneer je de vaat met de hand afwast, maar maak een ouderwets teiltje sop. Spoel het servies dat je in de afwasmachine zet ook niet eerst af onder de lopende kraan, maar gebruik keukenpapier of - nog beter - een mes om etensresten van het bord te vegen.

9.     Zit ‘ie vol?

Misschien logisch, maar toch onmisbaar in dit lijstje: wacht met het aanzetten van de afwas- en wasmachine totdat ze vol zitten. En gebruik de eco-stand van je machines om water te besparen.

10.  Gebruik regenwater om je tuin te besproeien

Een kwartiertje de tuin sproeien met een tuinslang, kost zo’n honderd liter water. Zet daarom een regenton in je tuin om de plantjes te besproeien met regenwater. Goed voor de tuin, beter voor het milieu.

Bronnen: PWN, Weer.nl, Waternet, Milieu Centraal

Back to overview

Shop related products