5 mythes over duurzaamheid ontkracht

5 mythes over duurzaamheid ontkracht


Het geitenwollensokken-imago van een duurzaam leven is gelukkig aardig afgestoft, maar nog altijd gaan er veel mythes rond over duurzaamheid. Daar gaan we wat aan doen!

 

1. Een duurzaam leven is duur

Alhoewel de naam anders doet vermoeden, hoeft een duurzaam leven niet duur te zijn. Je kunt zelfs geld besparen door duurzamere keuzes te maken. Soms moet je wel eerst investeren – zoals bij de aanschaf van zonnepanelen – maar dat verdient zichzelf uiteindelijk terug. En ja, het klopt dat duurzame producten in aanschaf vaak (maar lang niet altijd) duurder zijn dan milieubelastende alternatieven, maar je doet er ook langer mee. Het is niet voor niets dat ‘duur’ in duurzaamheid verwijst naar de levensduur (en dus niet naar de prijs 😉)

 

2. Een duurzaam leven is niet haalbaar

Je hoeft écht niet off-grid in een zelfvoorzienende yurt te wonen om een duurzaam leven te leiden. Onthoud: alle beetjes helpen. Door steeds kleine aanpassingen te doen in je dagelijkse routines, verduurzaam je je leven op jouw tempo en manier. Begin bijvoorbeeld met het scheiden van afval (als je dat niet al lang doet natuurlijk) en het kiezen voor milieuvriendelijke(re) producten in de supermarkt. Ook heel easy: gebruik navulverpakkingen om de afvalstroom te verkleinen. Deze aanpassingen maken voor jouw dagelijks leven weinig verschil, maar de planeet is je dankbaar.

 

3. In je eentje bereik je niets

We begrijpen dat het niet echt motiverend werkt als jij de enige in de straat bent die afval scheidt, troep van de stoep raapt en elke ochtend dapper op de fiets stapt – zelfs als het regent. Wij zeggen: lekker bezig! Want stel nou toch voor dat je buurman de volgende keer – geïnspireerd door jou - wél de fiets pakt in plaats van de auto. En zoals gezegd: alle beetje helpen. Ja echt, een betere wereld begint bij jezelf!

 

4. Duurzame producten werken minder goed

Er wordt weleens gedacht dat duurzame producten minder goed werken. Onzin natuurlijk! Kijk maar eens naar onze duurzame schoonmaakmiddelen ze maken goed schoon en ruiken héérlijk. Waarom zou je dan nog kiezen voor milieubelastende alternatieven? 

  Tip: daag jezelf uit om je wekelijkse boodschappen te verduurzamen door op zoek te gaan naar duurzame(re) alternatieven voor producten die je vaak koopt.

 

5. Bye bye luxeleven!

Nog zo’n mythe: wie kiest voor een duurzaam leven, moet afscheid nemen van het luxeleven. Vooruit, een paar keer per jaar het vliegtuig pakken naar de zon, past niet bij een duurzaam leven. En je hele salaris uitgeven aan luxeproducten ook niet. Maar hebben we die luxe wel nodig om gelukkig te zijn? Hoe meer spullen, hoe meer zorgen. En dicht bij huis (of op treinafstand) valt er ook genoeg te ontdekken. Minder massa, minder spullen, minder stress. Hoe luxe klinkt dat?!

Zurück zum Blog

Kaufen Sie verwandte Produkte