In de vorige eeuw riepen we massaal dat plastic fantastic was. De laatste jaren weten we wel beter nu de oceanen vol blijken te liggen met plasticafval. Toch is plastic ook duurzaam. Dat moeten we even uitleggen.
Wat is plastic?
Van tandenborstel tot tuintafel - wie een blik om zich heen werpt, zal versteld staan van alles wat van plastic is gemaakt. Plastic is een kunstmatig gefabriceerde kunststof die je in alle vormen kunt gieten. Dat ontdekten ze ook in de jaren vijftig, waarnaar er massaal plastic werd geproduceerd. Ook de eerste Barbiepop en het eerste Legoblokje stammen uit die tijd. Wij begrijpen het enthousiasme uit de vorige eeuw wel. Want plastic is multi-inzetbaar, licht van gewicht en ook nog eens goedkoop om te maken. Zonder plastic geen speelgoed, regenkleding, telefoons, auto’s en kunstheupen. Daarbij: plastic verpakkingen voorkomen (voedsel)verspilling, zorgen voor een lange houdbaarheid van producten, het is hygiënisch, herbruikbaar én kan - onder bepaalde voorwaarden - keer op keer worden gerecycled.
Goede bescherming
Wij willen dat onze soapies goed beschermd blijven tijdens het vervoer, maar ook onder de douche of op het aanrecht. En daarvoor kiezen wij bewust voor plastic flessen - van 100% gerecycled plastic, dat dan weer wel. Plastic biedt een goede barrière tegen invloeden van buitenaf, zodat de heerlijke geur en andere positieve eigenschappen van onze producten goed bewaard blijven in de fles. Bovendien zorgt het harde plastic ervoor dat de fles tegen een stootje kan en niet lekt of uit elkaar valt. Zo voorkomen we - zowel tijdens het vervoer als thuis - een hoop verspilling. Dus mocht je jouw favoriete soapie een keer per ongeluk laten vallen onder de douche, no worries!
Minder uitstoot, minder vrachtverkeer
Plastic verpakkingen zijn licht van gewicht en nemen weinig ruimte in - en dat is gunstig voor het vrachtverkeer en de uitstoot. Daarbij verpakken wij onze producten ook nog eens zo compact mogelijk. Hierdoor passen er veel meer soapies in de vrachtwagen.
Niet al het plastic is fantastic
Ondanks alle voordelen van plastic heeft het één groot nadeel: het vergaat niet! Wanneer plastic gaat zwerven, krijgt het een eeuwig leven op het land of - en dat is meestal het geval - in zee. In 1997 ontdekte Charles Moore de plasticsoep in de Noordelijke Stille Oceaan. Inmiddels weten we dat alle grote oceanen van de wereld vol liggen met plasticafval, al dan niet versnipperd tot microplastics. Dat opruimen is een helse klus en zolang de toestroom van nog meer plasticafval niet afneemt, is het ook nog eens dweilen met de kraan open. Daar weten wij wel iets op!
100% gerecycled plastic
Alle flessen van Marcel’s Green Soap zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic. Het recyclen van plastic is een goede manier om te voorkomen dat er nog meer plastic richting zee drijft. En er is genoeg plastic op onze planeet. Nieuw plastic is echt niet nodig! Wij verzamelen huishoudelijk plasticafval en verwerken dat tot ‘nieuwe’ plastic flessen, zonder daar nog eens een kek kleurtje aan te geven. De lichtgrijze kleur van onze flessen is de kleur van gerecycled plastic, daar doen we dus niets aan! Dus of je die kleur nu mooi vindt of niet, duurzaam is het in elk geval wel. En - goed om te weten - gerecycled plastic kan ook weer worden hergebruikt.
Pssst... benieuwd hoe onze flessen van 100% gerecycled plastic gemaakt worden? Ontdek het hier.
Herbruikbaar en hervulbaar
Omdat (gerecycled) plastic robuust is en heel lang meegaat, kan je het ook makkelijk hergebruiken. Zo ook onze soapies! Voor veel van onze producten hebben we refills - verpakt in recyclebaar plastic - waarmee je de flessen kunt hervullen. Hiermee bespaar je geld en vrachtverkeer én voorkom je dat de berg met (plastic)afval nog groter wordt.
Leuk om te weten: met onze refills hebben we het plastic gebruik in 2023 verminderd met meer dan 33.5 duizend kilo, omdat de refills significant lichter zijn dan de flessen. En dan hebben we het nog niet eens over de verminderde uitstoot door de impact van compacter en lichter verpakkingsmateriaal... lekker blijven navullen dus, die flessen! |
Microplasticvrij
Microplastics zijn alles behalve fantastic. Microplastics ontstaan door het uit elkaar vallen van plastic en het slijten van kleding en autobanden. Inmiddels is geconstateerd dat microplastics zich overal bevinden: op land, in zee en in de lucht. Helaas worden er ook nog steeds microplastics bewust aan producten toegevoegd, bijvoorbeeld om de structuur of eigenschappen te verbeteren. Uiteraard doen wij daar niet aan mee. Al onze producten zijn daarom vanzelfsprekend 100% microplasticvrij.
Goed recyclebaar
Niet alleen zijn onze flessen gemaakt van 100% gerecycled plastic, ze zijn ook nog eens goed recyclebaar. Klinkt logisch, zou je zeggen. Toch zijn niet alle verpakkingen goed recyclebaar. Sterker nog: twee derde van de plastic verpakkingen in de supermarkt is niet recyclebaar (bron: NOS). Zo zorgt Marcel’s Green Soap ervoor dat verpakkingen wél 100% recyclebaar zijn:
Mono-materiaal
Het grootste deel van onze verpakkingen wordt gemaakt van mono-materiaal. Dat wil zeggen dat het uit één soort plastic bestaat. Wanneer een verpakking uit meerdere materialen of plasticsoorten bestaat, is het niet recyclebaar en belandt het alsnog in de verbrandingsoven. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Daarom doen we er achter de schermen alles aan om al onze producten in mono-materiaal te krijgen. We zijn al heel goed op weg, alleen voor een aantal van onze navulzakken is dit nog niet gelukt. De beschikbare zakken van mono-materiaal voldoen op dit moment nog niet aan kwaliteitseisen - en we willen niet inleveren op kwaliteit voor een duurzamere keuze. Dan worden de producten niet gekocht, en missen we alsnog ons doel!
Afwasbare etiketten
We houden het graag schoon, ook als het om het recyclen van onze verpakkingen gaat. Onze etiketten zijn daarom makkelijk afwasbaar zodat het plastic niet vervuild raakt en daardoor moeiteloos kan worden gerecycled. Het etiket eraf halen hoef je trouwens niet zelf te doen, dat doet het afvalverwerkingsbedrijf. Dus is je favo-fles van Marcel’s Green Soap leeg? Gooi ‘m met dop en etiket bij het plasticafval of - en dat is het meest duurzaam en voordelig - hervul ‘m!