Zo worden onze flessen van gerecycled plastic gemaakt

Zo worden onze flessen van gerecycled plastic gemaakt


Wist je dat slechts 15% van de plastics wordt hergebruikt in Nederland? De rest wordt verbrand of eindigt in de natuur. En ondertussen draait de productie van nieuw plastic op volle toeren door. Dit moet écht beter kunnen. We hebben geen nieuw plastic meer nodig, er is genoeg plastic op onze planeet! Daarom kiest Marcel’s Green Soap voor flessen van 100% gerecycled plastic, gemaakt van oude plastic verpakkingen. Benieuwd hoe dat proces eruit ziet? Check de video hieronder.

Video productie door SUEZ, 2018

Zoals je in de video kunt zien, worden de flessen van 100% gerecycled plastic gemaakt van ingezameld plastic uit lokale huishoudens. Dat ingezamelde plastic doorloopt een heel proces voordat het weer een nieuwe fles wordt:

  1. Het afval wordt gesorteerd en gescheiden in verschillende stromen.
  2. Het gescheiden plastic wordt verkleind tot stukjes van 5 tot 10 cm, ook wel: ‘shred’.
  3. Maalmolens malen de shred nog fijner tot flakes, die vervolgens worden gewassen.
  4. De flakes worden gesmolten en gefilterd om verontreinigingen te verwijderen, waarna de smelt in een soort gehaktmolen tot korreltjes wordt gehakt.
  5. En daar is het resultaat: een gerecyclede grondstof met vergelijkbare eigenschappen als nieuwe kunststof, om opnieuw in te zetten in de kunststofketen. In ons geval flessen voor de zepen van Marcel’s Green Soap.

Bijzonder, toch? Daarom is het zo belangrijk dat we met z'n allen plastic blijven scheiden en inzamelen.⁠ Maar ook dat we als consumenten bewust kiezen voor producten in een verpakking van gerecycled plastic (wanneer je de keuze hebt). Of nog beter: een plasticvrije verpakking. Als we hier allemaal een beetje bewuster mee omgaan, kunnen we de productie van nieuw plastic afremmen.

SAMEN TEGEN NIEUW PLASTIC

We hebben echt geen nieuw plastic meer nodig. Er is al meer dan genoeg plastic op de planeet! Dat blijkt ook uit 2 studies door een internationaal team van wetenschappers: “De groei van de wereldwijde plasticproductie verloopt sneller dan wat de wereld aan plasticafval kan inzamelen. Het terugdringen van deze stroom aan plasticafval zou alleen kunnen slagen als de sterk toenemende productie van nieuw gefabriceerd plastic wordt afgeremd.”

En die bestaande hoeveelheid plasticafval op onze planeet? Die kan worden teruggedrongen met behulp van bestaande technologieën. “Daartoe behoren het inzamelen en recyclen van het plastic afval, het herontwerpen van producten om het gebruik van niet-recyclebare plastics uit te bannen, het uitbreiden van mogelijkheden voor navulverpakkingen en in sommige gevallen het vervangen van bestaande materialen. Maar oplossingen als recycling (momenteel wordt slechts 12% van al het plastic wereldwijd hergebruikt) zouden enorm moeten worden uitgebreid.”

ZO KUN JIJ HELPEN

Zoals hierboven beschreven zijn er een aantal manieren om je steentje bij te dragen. De eerste is natuurlijk het inleveren van je plastic afval. En dan het liefst goed gescheiden. Op de meeste verpakkingen vind je informatie over hoe je de verpakking het beste kunt recyclen. Maar je kunt nog meer doen om het recycleproces van plastic afval een handje te helpen:

  1. Stop verschillende verpakkingen niet in elkaar, dat is lastig voor sorteermachines.⁠
  2. Doe alleen kleine plastic verpakkingen in de plasticbak. Oud speelgoed of een tuinstoel mag naar het milieuplein.⁠
  3. Gebruik een doorzichtige zak zodat zichtbaar is dat er plastic (en eventueel blik en drankenkarton) in zit.⁠

Daarnaast kun je als consument bij de aankoop al bewust kiezen voor 100% plasticvrije verpakkingen, 100% gerecyclede verpakkingen óf 100% recyclebare verpakkingen. Deze laatste categorie is misschien niet de groenste keuze, maar wel al een stap in de goede richting. Je weet dan in ieder geval zeker dat het plastic opnieuw gebruikt kan worden. Er bestaan namelijk ook plastics die niet eens opnieuw omgesmolten kunnen worden. Deze verpakkingen worden sowieso verband - en dat is weer slecht voor het milieu. Probeer daarom bewuste keuzes te maken wanneer je iets koopt. Alle beetjes helpen!

Bronnen: Gerecycledeflessen.nl, National Geographic, Plastic Soup Foundation.

Terug naar het overzicht

Shop gerelateerde producten