Microplastics vermijden: wat kun je zelf doen?

Microplastics vermijden: wat kun je zelf doen?


Wanneer jij je haren wast met Marcel’s Green Soap, ben je goed bezig. In onze producten zitten namelijk geen microplastics. Maar in heel veel andere producten helaas wel. Wij geven praktische tips hoe je (micro)plastics kunt verbannen uit je leven én de natuur.

Wat zijn microplastics?

Microplastics zijn hele kleine stukjes plastic (< 5mm) die ontstaan door het uit elkaar vallen van zwerfplastic en het slijten van autobanden en kleding. Die stukjes plastic komen in het milieu terecht en belanden zo in de lucht, het water, de bodem én ons eten en drinken. En dat is voor niemand goed. Daarbij voegen veel fabrikanten microplastics bewust toe aan hun producten om de structuur, het uiterlijk of de werking te verbeteren. Microplastics worden onder andere toegepast in make-up, crèmes, deodorant, tandpasta, schoonmaakmiddelen zoals schuurmiddel, wasmiddelen, vaatwastabletten en verf. Deze microplastics spoelen uiteindelijk via het afvalwater het milieu in. Dat moet anders, toch?

Microplasticvrije merken

Bij Marcel’s Green Soap zijn alle producten microplasticvrij. Dit zie je aan de ‘Look for the Zero’- en ‘Microplasticvrije Formule’-keurmerken op onze verpakkingen. Zo ben je er zeker van dat er geen microplastics via het afvoerputje jouw huis verlaten. Fijn, toch? Andere microplasticvrije merken zijn onder andere:

WELEDA
Clipper-thee (yep: zelfs in theezakjes zitten soms microplastics...)
• Smyle
Naïf

Wat kun je zelf doen?

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het om microplastics gaan. Plastic vergaat namelijk niet. Sterker nog: een stuk zwerfplastic valt uit elkaar in steeds kleiner wordende stukjes, waardoor het probleem steeds groter wordt. Wat de gevolgen zijn van microplastics op onze gezondheid en het milieu, is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Maar dát het een probleem is, staat vast. Wat kun je zelf doen om vervuiling door microplastics tegen te gaan?:

• Haal zo min mogelijk verpakkingen in huis. Gebruik bijvoorbeeld herbruikbare zakjes voor je groente en fruit.
• Gebruik refills. Hierin zitten grotere hoeveelheden waardoor je minder verpakkingen in huis hoeft te halen.
• Draag kleding van natuurlijke materialen in plaats van synthetische stoffen.
• Gebruik een wasnetje om je synthetische kleding te wassen. Hierin worden microplastics opgevangen. Synthetische vezels zijn namelijk de belangrijkste bron van microplastics in afvalwater.
• Rij zo min mogelijk met de auto, zorg dat je bandenspanning in orde is en vervang je winterbanden op tijd.
• Scan jouw verzorgingsproducten met de Beat the Microbeat-app om te zien of er microplastics aanwezig zijn.
• Check op de verpakking van een product of het een microplasticvrij-keurmerk heeft, zoals het 'Zero Plastic Inside' keurmerk van de Plastic Soup Foundation.
• Gebruik herbruikbare waterflessen en coffee-to-go-bekers om zwerfafval tegen te gaan.
• Last but not least: scheid je plastic afval! Dus gooi ook je lege Marcel’s Green Soap-fles bij het plastic afval zodat het weer kan worden hergebruikt. Onze verpakkingen zijn namelijk niet alleen gemaakt van gerecycled plastic, maar ook nog eens recyclebaar.

Bronnen:
https://www.consumentenbond.nl/duurzamer-eten/microplastics
https://www.plasticsoupfoundation.org/
https://www.beatthemicrobead.org/

Retour au blog

Shop gerelateerde producten