We denken met z’n allen steeds meer na over het maken van duurzame keuzes in huis. We scheiden ons afval, proberen minder plastic te gebruiken en zoeken manieren om ons huishouden stukje bij beetje te verduurzamen. Ook onze afwaskunsten moeten eraan geloven. Want wat is nu eigenlijk beter: een ouderwetse handafwas of de vaatwasmachine? Marcel legt uit.
HANDAFWAS VERSUS VAATWASSER
De grote battle is begonnen. Wie wint de prijs voor meest duurzame optie? Tja... was het maar zo simpel! Helaas is het antwoord op deze vraag niet zo zwart op wit. Waarom? Omdat dit samenhangt met de kwaliteit van jouw afwaskunsten. Laten we daar even iets dieper op ingaan.
Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat wanneer je alle vaat in je vaatwasmachine stopt, je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie gebruikt dan wanneer je alle vaat met de hand afwast. Nu denk je waarschijnlijk: dat is dan toch het antwoord? Maar dit ligt allemaal iets ingewikkelder. Soms pakt de handafwas juist slechter uit voor het milieu. Bijvoorbeeld als het water voor jouw handafwas uit een elektrisch toestel voor warm water komt, je met veel warm water voorspoelt of afwast onder de lopende kraan. Als dit het geval is, is een vaatwasmachine juist weer beter. Hoe dat komt? De milieubelasting van afwassen zit ‘m voornamelijk in het opwarmen van het water: daarvoor is gas of elektriciteit nodig. En we weten allemaal: het gebruik van fossiele brandstoffen versterkt klimaatverandering. De effecten van watergebruik en vaatwas- of afwasmiddel zijn in verhouding minder groot, maar natuurlijk ook niet onbelangrijk.
Conclusie: die ouderwetse handafwas is dus helemaal zo gek nog niet! Marcel vindt een ouderwetse handafwas ook het mooiste. Dan voel je je pas écht de baas over het vuil. Maar na het lezen van de tekst hierboven, is het misschien ook een goed idee om jouw afwaskunsten eens onder de loep te nemen. Zo weet je zeker dat je op de meest zuinige manier de afwas doet.
ZO ZUINIG MOGELIJK MET DE HAND AFWASSEN
Ben jij net als Marcel fan van de handafwas en wil je proberen om je afwasmomenten zo zuinig mogelijk te laten verlopen? Dan heeft Marcel een paar tips voor je:
Gebruik zo weinig mogelijk warm water. Spoel je vaat bijvoorbeeld eerst af met een klein beetje koud water en doe dan het echte werk met een vers sopje warm water.
Was je vaat altijd op de laagst mogelijke temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger het energieverbruik.
Was je vaat niet af onder een lopende kraan, maar vul je wasbak of een teiltje en gebruik alleen het water dat je hierin hebt laten lopen.
Gebruik niet meer afwasmiddel dan nodig. Je hoeft maar een klein beetje afwasmiddel toe te voegen aan het water om je vaat schoon te krijgen. Voor een gemiddelde vaat is een theelepel genoeg! Tenzij je de afwas van de hele buurt doet natuurlijk.
Nice to know: wil je écht een groene keuze maken, ga dan voor de tips hierboven in combinatie met een zonneboiler. Doordat het water wordt opgewarmd door de zon bespaar je een hoop energie. Superzuinig dus!
En tot slot: vergeet niet een beetje te genieten van het afwassen! De afwas doen is hét moment om na een drukke dag op je werk even lekker in gedachten te verzinken, naar je favoriete muziek te luisteren of de dag door te spreken met je afwasbuddy. Oh, en vergeet ook niet een scheutje van ons ecologische afwasmiddel. Deze zijn verrijkt met essentiële oliën, zodat afwassen (we durven het bijna niet te zeggen) een echte ‘geurbeleving’ wordt. En terwijl je wordt opgeslokt door die intense ervaring, wordt de huid van je handen ook nog eens verzorgd door het zachte schuim en de verrijkende ingrediënten. Zou afwassen dan toch de nieuwe spa-ervaring worden?
MARCEL’S GREEN SOAP VOOR DE VAATWASMACHINE
Voordat je denkt dat we die vaatwasser helemaal afkeuren: we hebben natuurlijk ook begrip voor de gemakzoekende medemens. Daarom vind je bij Marcel’s Green Soap ook vaatwastabletten. Maar dan wél vol met natuurlijke ingrediënten en minstens 97% biologisch afbreekbaar. Zoals alle producten van Marcel’s Green Soap bevatten de vaatwastabletten geen kleurstoffen, parabenen, fosfaten, chloor, ammonia of zuren. De vaatwastabletten zijn verpakt in een oplosbare folie. Op deze manier hoef je niet met je natte handen op zoek naar een schaar om het plastic eraf te halen, en besparen we ook weer een hoop plastic. De folie lost op tijdens het wassen en laat geen plastic residu achter in het riool. Fantastisch, toch? Zo kun je toch lekker duurzaam je vaatwasser gebruiken. Maar het kan natuurlijk altijd nóg beter.
ZO ZUINIG MOGELIJK JE VAATWASSER GEBRUIKEN
Ja echt, ook met een vaatwasser heb je nog invloed op hoe zuinig jij je vaat doet. Wil je je vaatwasser zo zuinig mogelijk gebruiken, lees dan even de tips van Marcel hieronder:
Wacht met draaien tot je vaatwasser helemaal vol is. Zo hoeft ‘ie minder vaak aan. Maak er een leuke uitdaging van om je vaatwasmachine zo strak mogelijk in te ruimen. Zie het maar als een potje Tetris ;-)
Inkoppertje misschien, maar zet je vaatwasser op het eco-programma. Volgens de Consumentenbond bespaar je hiermee zelfs zo’n €20 per jaar ten opzichte van het hoofdprogramma. Ook nog eens goed voor je portemonnee dus. En heb je een keer aangekoekte pannen, laat die dan eerst even weken in een klein laagje water.
Spoel je vaat niet eerst af onder een lopende kraan! Dan verbruik je dubbel zo veel water. Gewoon even de etensresten van je bord vegen en dan kunnen je borden zo de vaatwasser in. Op deze manier verstopt het filter niet en zal je vaat beter schoon worden, wat weer onnodige extra afwasbeurten voorkomt.
Sta je op het punt om een nieuwe vaatwasser aan te schaffen, check dan goed of je een zuinig exemplaar kiest. Het liefst een met energielabel A+++, dan weet je zeker dat je goed zit.
EEN ZORG MINDER OP JE BORD
Of je nu het liefst met de hand afwast of je vaatwasser aan het werk zet, met het ecologische afwasmiddel van Marcel’s Green Soap maak je hoe dan ook een duurzame keuze. Zeg je ja tegen het ecologische afwasmiddel van Marcel, dan zeg je nee tegen petrochemische stoffen, synthetische en agressieve chemische stoffen. Marcel’s ecologische afwasmiddel en vaatwastabletten zijn gemaakt van plantaardige zepen en dus vriendelijk voor het milieu, je huis én je lichaam. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de troep die je door het afvoerputje spoelt én worden je handen tijdens de handafwas zelfs lekker verzorgd door het zachte schuim. Win-win als je het ons vraagt.