Plastic afval door schoonmaakmiddelen? het kan ook anders. Handzeep, wasmiddel, allesreiniger – het wordt allemaal verpakt in plastic en weer weggegooid. Marcel’s Green Soap probeert daar verandering in te brengen.
Hoe is Marcel’s Green Soap ontstaan?
“Ik werd geïnspireerd door mijn drie dochters. Die zeiden: ‘Pap, de dingen die jij doet zijn eigenlijk niet zo goed voor de planeet en hoe de wereld er over 10, 20 jaar uit zal zien.’ Ik heb altijd bij Unilever en dat soort grote bedrijven gewerkt. Daar ben ik gestopt. Iedereen moet elke dag zijn huis schoonmaken, en dat kan wat mij betreft een heel stuk duurzamer en positiever. Zo heb ik Marcel’s Green Soap opgericht, met alleen maar biologisch afbreekbare ingrediënten en verpakt in 100% gerecycled plastic. Dat begon in Nederland, maar inmiddels zitten we in heel West-Europa."
Waarom besloot jij om verpakkingen te maken van 100% gerecycled plastic?
"Een van de redenen dat ik bij de grote bedrijven ben gestopt is dat ik niet meer mee wilde helpen om steeds meer producten, en daarmee plastic, de wereld in te helpen. In 1990 zette ik bijvoorbeeld een product op de markt waar 20% gerecycled plastic inzat. Dat was toen een revolutie. Maar inmiddels is dat product er járen later nog en ik kan me echt niet voorstellen dat er in de tussentijd niets veranderd is. Toen ik drie jaar geleden begon was dan ook een van mijn eerste doelstellingen om zo snel mogelijk in 100% gerecycled plastic terecht te komen. Dat was ook helemaal niet zo moeilijk."
Hoe heb je dat gerealiseerd?
“In eerste instantie vond ik een partij in Engeland die plastic melkflessen inzamelde. Daarna ben ik een samenwerking aangegaan met een afvalverwerkingsbedrijf en verschillende partijen om te zorgen dat we plastic uit de Nederlandse huishoudens ophalen. Dat gebruiken we om de nieuwe flessen te maken. Ik gebruik graag de term plastic footprint: als een carbon footprint, maar dan specifiek voor plastic. Het is mijn doelstelling is om een positieve plastic footprint te hebben, oftewel: meer plastic uit het milieu te halen (door middel van recycling) dan ik er achterlaat."
Vind jij dat elke producent die verantwoordelijkheid moet nemen?
"Dat lijkt me niet meer dan logisch. Je kan niet zomaar een paar duizend flessen per dag de markt in pompen, en zodra dat de fabriek uitrijdt zeggen dat het je verantwoordelijkheid niet meer is. Je weet dat die flesjes in het milieu terechtkomen en op allerlei plekken waar ze niet horen. Die verantwoordelijkheid kan niet alleen maar bij de overheid, of de consument of de retailer neergelegd worden. Toch lijkt dat bij plastic flessen nog steeds de norm te zijn. In Nederland gooien we zo'n 1,4 miljard plastic flessen per jaar bij het afval. En dan heb ik het nog niet eens over de liters aan schadelijke was- en schoonmaakmiddelen die we door de gootsteen spoelen. Van dat soort hoeveelheden sla ik steil achterover. Mensen realiseren zich vaak niet hoe groot het plastic probleem is, omdat het niet zichtbaar is. Zodra plastic in de vuilnisbak zit, lijkt het wel alsof het niet meer bij je hoort en is het iemand anders zijn zorg."
Wat doe je nog meer om jouw plastic footprint te verkleinen?
"Ik ben nu aan het kijken of het plastic bij mijn producten er helemáál vanaf kan. In plaats van handzeep of showergel kunnen mensen ook gewoon weer een blok zeep gaan gebruiken. Daar hoeft alleen maar een dun papiertje omheen, en dan heb je een prima verpakking. Als je wasmiddel maakt in poedervorm, zijn ook geen plastic flessen meer nodig. Dan kan je overstappen op kartonnen doosjes. Een uitdaging is soms wel om mensen daar stapsgewijs in mee te nemen: hoe zet je iemand ertoe aan om op een nieuwe manier een product te gebruiken? Ik denk dat dat ook te maken heeft met een positieve boodschap: ik probeer duurzaam schoonmaken allereerst leuk te maken, en niet met de vinger te wijzen. Ook ben ik verschillende navulverpakkingen aan het ontwikkelen. Met name in landen als Duitsland en Engeland is veel vraag naar grotere containers, zodat mensen met hun eigen flesje naar de winkel kunnen om bijvoorbeeld hun afwasmiddel na te vullen. Dat vraagt echt om een omgedraaide manier van denken. Als een flesje leeg is, is dat eigenlijk nog steeds een perfecte container waar je weer een andere vloeistof in zou kunnen gebruiken. Maar mensen gooien het weg en kopen een nieuwe. Terwijl ze dat met een dure luxe waterfles niet doen.”
Waarom zijn er nog geen navulstations in Nederland?
"Met je eigen pot of fles naar de supermarkt kan helaas gewoon nog niet in Nederland. Dat heeft vooral te maken met veranderingen in winkels. Als je met een navulsysteem werkt, zou je bijvoorbeeld een code op je flesje moeten plakken en dat moet weer op een andere manier gescand worden bij de kassa. Er moet een soort zelfscan-systeem voor ontwikkeld worden."
Heb je tot slot nog een gouden tip om plastic te besparen als je je huis schoonmaakt?
"Je kunt ook gewoon minder zeep gebruiken. Al mijn producten zijn geconcentreerd, dus je kunt daar eindeloos mee doen. Ik ben volgens mij de enige fabrikant die zegt: 'gebruik minder!'. Je hebt weinig nodig, en doe dat ook vooral."
vrijdag 28 juni, bron: https://www.nationalgeographic.nl/milieu/2019/06/plastic-afval-door-schoonmaakmiddelen-het-kan-ook-anders