De producten van Marcel’s Green Soap zijn niet 100% natuurlijk. Huh, maar jullie zijn toch een duurzaam zeepmerk?! Klopt! Natuurlijk en duurzaam worden vaak in één adem genoemd. Toch is natuurlijk niet altijd duurzaam en andersom. We leggen het uit.
Wat betekenen ‘natuurlijk’ en ‘duurzaam’ eigenlijk?
Om met het goede nieuws te beginnen: het supermarktschap kleurt steeds groener. Als consument krijg je steeds meer keuze als het gaat om milieuvriendelijke(re) producten. Maar tegelijkertijd levert het ook wel eens verwarring op, want de groene termen vliegen je om de oren: natuurlijk, duurzaam, biologisch, eco-friendly, puur … Wij begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is nu de beste keuze als je de planeet een groen hart toedraagt?
Omdat er nog geen strikte regels bestaan voor wanneer je iets ‘natuurlijk’ of ‘duurzaam’ mag noemen, zeggen deze termen eigenlijk niet zo veel. Toch kan je over het algemeen zeggen dat natuurlijke producten (grotendeels) worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten die rechtstreeks uit de natuur worden gewonnen en niet of nauwelijks worden bewerkt. Een duurzaam product wordt geproduceerd en gebruikt op een manier die zo min mogelijk schade toebrengt aan mens, milieu en maatschappij. De ingrediënten van een duurzaam product kunnen zowel natuurlijk als synthetisch zijn.
“Een duurzaam product wordt geproduceerd en gebruikt op een manier die zo min mogelijk schade toebrengt aan mens, milieu en maatschappij.”
Natuurlijke versus synthetische stoffen
De planeet is een wildernis aan natuurlijke ingrediënten waar je allerlei producten van kunt maken, zoals thee, voeding, kleding, gezondheidsproducten, cosmetica, schoonmaakproducten en verzorgingsproducten. Natuurlijke ingrediënten hebben - jawel - van nature aanwezige eigenschappen die van meerwaarde kunnen zijn voor een product. Zo kunnen de ingrediënten als kleur- of geurstof dienen of - in het geval van zeep - een verzachtend effect hebben op de huid. Je zou zeggen: gooi alle producten vol met natuurlijke ingrediënten! Maar zoals altijd ‘heb elk voordeel z’n nadeel’ en dat geldt ook voor natuurlijke ingrediënten. Niet alles wat Moeder Natuur te bieden heeft, is goed voor mens en/of milieu. En dan bieden synthetische stoffen een goed alternatief.
“Niet alles wat Moeder Natuur te bieden heeft, is goed voor mens en/of milieu.”
Synthetische stoffen zijn door de mens gecreëerde stoffen die ontstaan door een chemisch proces waarbij verschillende grondstoffen met elkaar worden gecombineerd. Sommige van die grondstoffen kunnen een natuurlijke oorsprong hebben, maar zijn in het eindproduct niet meer te herleiden tot de oorspronkelijke stof, waardoor het geen natuurlijk ingrediënt meer genoemd kan worden. Het grote voordeel van een synthetische stof is dat je het helemaal naar je eigen hand kunt zetten, waardoor je bijvoorbeeld rekening kunt houden met allergenen en de biologische afbreekbaarheid.
“Je zou zeggen dat natuurlijke producten per definitie duurzaam zijn. Dat valt helaas tegen.”
Waarom is natuurlijk niet altijd duurzaam?
Je zou zeggen dat natuurlijke producten per definitie duurzaam zijn. Dat valt helaas tegen. Zoals eerder aangegeven worden natuurlijke ingrediënten gewonnen uit de natuur. En wat je weghaalt, groeit niet zomaar weer terug. De natuur is geen onuitputtelijke bron waar je oneindig grondstoffen aan kunt onttrekken. Om aan de groeiende vraag naar natuurlijke ingrediënten te voldoen, worden grote stukken bos en regenwoud gekapt om ruimte te maken voor plantages en landbouw. Dit gaat ten kosten van de biodiversiteit en het leefgebied van inheemse diersoorten. Daarbij: van de meeste natuurlijke ingrediënten heb je veel nodig om hetzelfde effect te hebben als een nagebootste synthetische stof.
“De natuur is geen onuitputtelijke bron waar je oneindig grondstoffen aan kunt onttrekken.”
Waarom is Marcel’s Green Soap niet 100% natuurlijk?
Elke zeep van Marcel’s Green Soap is gemaakt van hernieuwbare ingrediënten, van plantaardige afkomst. Dat betekent dat de ingrediënten afkomstig zijn van duurzame bronnen die niet uitgeput raken en het milieu zo min mogelijk belasten. Wij kiezen er dus bewust voor om natuurlijke ingrediënten - wanneer nodig - te vervangen voor synthetische alternatieven, wanneer deze minder milieubelastend zijn. Zo zijn ons parfums synthetisch in plaats van natuurlijk, omdat we dan meer controle hebben op de kwaliteit, allergenen en biologische afbreekbaarheid. Bovendien heb je van natuurlijke geurstoffen veel nodig om dezelfde geurintensiteit te ervaren als een kleine hoeveelheid synthetisch parfum. Zonde, toch? Overigens laten we ons voor de geurcombinaties wel graag inspireren door de natuur!
“Elke zeep van Marcel’s Green Soap is gemaakt van hernieuwbare ingrediënten, van plantaardige afkomst. Dat betekent dat de ingrediënten afkomstig zijn van duurzame bronnen die niet uitgeput raken en het milieu zo min mogelijk belasten.”
Wat maakt onze producten duurzaam?
Ondanks dat - of misschien: juist omdat - onze producten niet voor 100% uit natuurlijke ingrediënten bestaan, durven wij met trots te zeggen dat de producten van Marcel’s Green Soap duurzaam zijn.:
Minstens 97% biologisch afbreekbaar
Doordat we de stoffen zelf samenstellen, hebben we invloed op de biologische afbreekbaarheid van onze zepen. Wij willen voorkomen dat er schadelijke stoffen door het doucheputje jouw huis verlaten en daarom zijn al onze producten voor minstens 97% biologisch afbreekbaar. Dat wil zeggen dat ze (bijna) volledig oplossen in het afvalwater zonder schade toe te brengen aan de natuur. Natuurlijke ingrediënten zijn lang niet altijd biologisch afbreekbaar (zoals etherische oliën), waardoor ze na een douchebeurt als schadelijke stoffen het milieu in spoelen.
“Wij willen voorkomen dat er schadelijke stoffen door het doucheputje jouw huis verlaten en daarom zijn al onze producten voor minstens 97% biologisch afbreekbaar.”
Microplasticvrij
Microplastics zijn een relatief nieuw milieuprobleem. Microplastics zijn hele kleine stukjes plastics die ontstaan door het uit elkaar vallen van zwerfplastic en het slijten van autobanden en kleding. Soms worden er zelfs bewust microplastics aan een product toegevoegd om het uiterlijk, de structuur of werking te verbeteren. Die stukjes plastic belanden uiteindelijk in ons ecosysteem. Het effect daarvan wordt steeds vaker wetenschappelijk aangetoond, zoals hier. Dat het een steeds groter wordend probleem is, staat vast. En daarom zijn alle producten van Marcel’s Green Soap microplasticvrij.
Gerecycled en recyclebaar plastic
Onze producten worden verpakt in gerecycled én recyclebaar plastic. De flessen zijn gemaakt van gerecycled plastic. Dit plastic is ook nog eens recyclebaar, doordat de etiketten makkelijk te verwijderen zijn. Zo kan het gerecyclede plastic telkens opnieuw worden gebruikt. Belangrijk is wel dat je de flessen van Marcel’s Green Soap bij het plastic afval gooit!
Hervulbaar
Marcel’s Green Soap is voorloper als het gaat om hervullen. Steeds meer van onze producten zijn hervulbaar. Waarom dit zo duurzaam is? Een refillverpakking heeft een grote inhoud die compact verpakt is, waardoor er minder vrachtverkeer en verpakkingen nodig zijn. Daarbij draagt het bij aan het verkleinen van de afvalberg, doordat je die mooie fles van Marcel’s Green Soap niet weg hoeft te gooien wanneer-ie leeg is. Trouwens, een refill is ook nog eens relatief goedkoper dan een nieuwe fles. Win-win!
“Wij zijn altijd op zoek naar manieren om onze producten nog beter te maken, voor jou én de planeet.”
Kiezen of delen
Conclusie: een 100% natuurlijk én duurzaam product bestaat niet. Daarin moeten keuzes worden gemaakt. De weg naar een duurzame wereld is lang, maar elke stap is er één. Wij zijn altijd op zoek naar manieren om onze producten nog beter te maken, voor jou én de planeet. De laatste jaren hebben we veel stappen gezet, zoals de ontwikkeling van onze refills en het allereerste palmolievrije vloeibare wasmiddel van Nederland.
Vers van de pers: onze deo-rollers zonder aluminiumzouten en gemaakt van gerecycled plastic (de kogel is gemaakt van bio-based plastic), verkrijgbaar in drie heerlijke geurcombinaties.