Marcel’s Green Soap & World Animal Protection Tegen De Plasticsoep

Marcel’s Green Soap & World Animal Protection Tegen De Plasticsoep


De plasticsoep: je hebt er vast weleens van gehoord. Een grote, drijvende massa aan plastic afval dat in het noorden van de Stille Oceaan drijft. En hoewel het probleem al een lange tijd bekend is, belandt er nog steeds elk uur een hoeveelheid plastic in zee waarmee je 11 olympische zwembaden kunt vullen. Dit moet veranderen. Daarom zetten we ons samen met World Animal Protection in tegen de plasticsoep. En jij kunt ook meedoen! In dit artikel lees je hoe.

Plastic is overal

Helaas beperkt het plastic probleem zich niet alleen tot de plasticsoep: ook veel andere gebieden kampen met grote concentraties plastic afval. Maak waar ook ter wereld een wandeling langs het strand en je zult zien hoe groot het probleem is. Overal vind je aangespoelde plastic verpakkingen terug: van flesjes en andere wegwerpartikelen tot verloren en gedumpte visnetten en -lijnen.

De afgelopen jaren is de hoeveelheid plastic afval alleen maar toegenomen. En het is zeer waarschijnlijk dat het plastic dat er nu is, eeuwenlang zal rondzwerven. Plastic breekt namelijk heel langzaam af. Vistuig is zo ontworpen dat het sterk en duurzaam is en niet snel afbreekt in zee. Verloren netten kunnen wel 600 jaar blijven ‘spookvissen’, en zijn ontzettend gevaarlijk voor zeedieren. Volgens het Wereldnatuurfonds stroomt er jaarlijks 11 miljoen ton plastic de oceanen in.

Bedreiging voor zeedieren zoals de walvis

Met al dat plastic en achtergebleven vistuig brengen we veel schade toe aan het rijke leven in zee. Zeedieren zoals walvissen kunnen verhongeren nadat ze plastic hebben ingeslikt. Het plastic geeft ze een vol gevoel, waarna ze minder eten, minder energie binnenkrijgen en verzwakken of zelfs sterven. Zo schokte het nieuws dat er een dode walvis aanspoelde met meer dan 40 kilo aan plastic zakken in zijn maag de wereld. Naar schatting van het Wereldnatuurfonds heeft 56% van de walvis- en dolfijnsoorten plastic ingeslikt.

 Jaarlijks raken honderdduizenden walvissen, zeehonden, schildpadden en vogels verstrikt, verwond, of verminkt door rondzwervend plastic in onze oceanen.”  - World Animal Protection

Naast het dierenleed dat door plastic afval ontstaat, raken we ook onszelf. Walvissen zijn namelijk een belangrijke factor in het beschermen van ons klimaat. Walvispoep is voedsel voor plankton, en plankton zet enorme hoeveelheden CO2 om in zuurstof. Ook slaan walvissen koolstof op in hun lichaam, dat verdwijnt in de bodem van de oceaan als ze gestorven zijn.

Wat kun jij doen?

Er wordt verwacht dat de productie van plastic alleen nog maar zal toenemen, waardoor het plastic probleem in de oceanen en daarmee de bedreiging voor zeedieren nóg groter wordt. ⁠Hoe we hier een eind aan kunnen maken?⁠

Het antwoord is simpeler dan gedacht: minder plastic produceren en gebruiken, en er verantwoordelijker mee omgaan. Dat moeten bedrijven en overheden voor elkaar krijgen met beleidsplannen en wetten, maar ook jij kunt afval op zee tegengaan. Alle beetjes helpen. Gebruik bijvoorbeeld een herbruikbare waterfles, koffiebeker en tas in plaats van wegwerpplastic voor eenmalig gebruik. Doe verpakkingsvrij boodschappen op de markt, via online super Pieter Pot of het nieuwe verpakkingsvrije concept van Albert Heijn. Doe mee aan, of organiseer zelf, een opruimactie op het strand. En stap zo veel mogelijk over op plasticvrije producten zoals een shampoo bar, body bar en deo-stick. Is dit voor jou nog een stap te ver? Zorg er dan in ieder geval voor dat je producten koopt in een 100% gerecyclede verpakking.

Terug naar het overzicht

Shop gerelateerde producten