Doe jij de was met dierlijk vet?

Doe jij de was met dierlijk vet?


Wist jij dat de wasmiddelen en wasverzachters van een heleboel bekende merken dierlijk vet bevatten? Ugh! Niet zo’n lekker idee en al helemaal niet nodig. Maar hoe zit dat eigenlijk, wasmiddelen en wasverzachters gemaakt met dierlijk vet? En misschien nog wel belangrijker: doe jij de was met dierlijk vet zonder dat je je hier bewust van bent? Je leest het hier.

Dierlijk vet in jouw wasmiddel of wasverzachter?

Gek idee toch, dat je de was doet met dierlijk vet? Toch gebeurt het. In de wasmiddelen en wasverzachters van een hele hoop bekende merken zitten namelijk dierlijke ingrediënten verwerkt. In veel gevallen gaat het over het ingrediënt ‘sodium tallowate’: een moeilijk woord voor verzeept rundvet. Eigenlijk alles met het woord ‘tallow’ heeft te maken met dierlijk vet. Maar ja, hoe kun jij dat nu weten? De ingrediëntenlijsten op verpakkingen zijn vaak niet te begrijpen. Daardoor zijn er heel wat mensen die geen idee hebben dat ze meerdere keren per week hun was doen met dierlijke vetten. Toch iets dat je wel zou willen weten denken wij.

Dierlijk vet versus plantaardig vet

Als je kijkt naar eeuwenoude zeeprecepten, werd er vrijwel altijd dierlijk vet gebruikt voor het maken van zeep en wasproducten. En terwijl plantaardige vetten nét zo goed werken, kiezen veel grote merken nog steeds voor dierlijk vet. Waarom? Je raadt het al: het is een stuk goedkoper dan plantaardig vet. Gelukkig zijn er steeds meer merken die zich verdiepen in het gebruik van plantaardige oliën. Denk aan olijfolie, (RSPO gecertificeerde) kokos- en palmolie, arganolie, lijnzaadolie of hennepolie. Het resultaat? Diervriendelijke zepen, gebaseerd op de kracht van planten, die dezelfde werking hebben als producten gemaakt met dierlijke vetten.

Waarom kiest Marcel’s Green Soap voor wasmiddel en wasverzachter met plantaardige vetten?

Dierlijke vetten zijn in de meeste gevallen een bijproduct van slachterijen. Je zou dus kunnen zeggen dat dit geen probleem is. En zolang de mens vlees eet, zal dit afval (waaronder vet) als restproduct overblijven en zal dit gebruikt worden in allerlei producten. Toch zet Marcel’s Green Soap liever ‘plant-power’ in voor de producten die we maken. De natuur zit vol krachtige en verzorgende stoffen. Waarom zouden we die niet gebruiken?

En hoe zit het dan met palmolie?

We horen je denken: ‘maar plantaardige olie zoals palmolie is toch slecht voor het milieu’? Hoewel de meningen daar helaas nog steeds over verdeeld zijn, denken wij daar net zo over. We kennen inmiddels allemaal de beelden van regenwouden die gekapt worden en plaats moeten maken voor palmolieplantages. En dat terwijl regenwouden, zoals die in het Amazonegebied, een hele belangrijke functie hebben als het gaat om de opname van CO2. Daarom zijn we bij Marcel’s Green Soap vorig jaar op zoek gegaan naar een vervangend ingrediënt voor palmolie, en introduceerden we eind 2021 het eerste vloeibare palmolievrije wasmiddel van Nederland. In dit artikel lees je daar alles over. Ook onze wasverzachters zijn palmolievrij.

Duurzaam wassen zónder dierlijke ingrediënten doe je met de wasmiddelen en wasverzachters van Marcel’s Green Soap. Dat voelt een stuk beter, vind je niet? Feel Good Cleaning noemen we dat.

Terug naar het overzicht

Shop gerelateerde producten