Challenge: duurzame lenteschoonmaak in 31 dagen

Challenge: duurzame lenteschoonmaak in 31 dagen


1 maart, tijd voor de lenteschoonmaak. En dan het liefst zo duurzaam mogelijk uiteraard. Met deze challenge maak je je huis in 31 dagen klaar voor het voorjaar. Voor elke dag hebben we een haalbaar doel of duurzame schoonmaaktip waar niet alleen je huis, maar ook de wereld een stukje schoner van wordt. Ready, set, soppen maar!


Schoonmaken

1 maart
Zie het als een uitdaging om zo min mogelijk water te verspillen tijdens deze duurzame lenteschoonmaak. Gebruik een emmer met een klein laagje water en ververs dit zo nu en dan. Zo verspil je minder water dan wanneer je constant de kraan openzet om je doekje uit te spoelen.

2 maart
Een inkoppertje natuurlijk: gebruik duurzame schoonmaakmiddelen wanneer je je huis schoonmaakt. Dat wil zeggen: zonder schadelijke stoffen, microplasticvrij en - waar mogelijk - palmolievrij.

3 maart
Ook jouw badkamer heeft écht geen bijtende stoffen - zoals bleek - nodig om te shinen! Gebruik bijvoorbeeld onze badkamerreiniger voor de wc, kranen en wasbak en maak de douchewand streeploos schoon met water en azijn.

4 maart
Hang een douchetimer in je schone badkamer. Zo daag je het hele gezin uit minder lang te douchen.

5 maart
Lekker boenen is goed, maar liever niet met een traditioneel schuursponsje. Hierdoor komen er namelijk microplastics vrij die via het afvalwater in het milieu belanden. Een zachte borstel of natuurlijke spons maken minstens net zo goed schoon!

6 maart
Gebruik herbruikbare schoonmaakdoekjes of - voor de snelle schoonmaak -hygiënische doekjes die 100% biologisch afbreekbaar zijn.

7 maart
Zeem je ramen met een emmertje water en een scheutje azijn. Azijn is goedkoop, niet schadelijk voor het milieu én maakt je ramen streeploos schoon.

8 maart
Kies zoveel mogelijk voor schoonmaakmiddelen in grote (refill)verpakkingen. Want: minder verpakkingsmateriaal, minder vrachtverkeer en dus minder belastend voor het milieu.

9 maart
Gebruik niet te veel schoonmaakmiddelen. Een klein scheutje van Marcel’s Green Soap allesreiniger is genoeg om je huis heerlijk te laten ruiken.

10 maart
Wist je dat een diepvries met een ijslaag onnodig veel stroom verbruikt? Ontdooi daarom de vriezer wanneer er veel ijsvorming is. Wanneer al het ijs gesmolten is, zet je ‘m weer aan.

Oude apparaten

11 maart
Verzamel alle kapotte elektrische apparaten in huis en lever deze in zodat de onderdelen kunnen worden hergebruikt.

12 maart
Oude apparaten verbruiken veel energie. Ga na welke (oude) apparaten energievreters zijn en vervang deze eventueel voor apparaten met een A-label.

 

Kleding

13 maart
Verzamel alle kleding die je nooit meer draagt en organiseer een swap party (of breng het naar de textielbak of kringloop).

14 maart
Repareer kapotte kleding (of laat het repareren), zodat het nog een ronde meekan.

Afval

15 maart
Creëer een mini-milieuplein in je (bij)keuken en/of schuur: een bak voor plastic, een bak voor gft, een bak voor karton/papier en een bak voor restafval.

16 maart
Leg herbruikbare boodschappentassen op een tactische plek, zodat je ze nooit meer vergeet wanneer je naar de supermarkt gaat.

17 maart
Richt een keukenkastje in met herbruikbare waterflessen, coffee-to-go-bekers, groente- en fruittasjes en meeneembakjes. Zo verban je wegwerpplastic definitief uit je leven.

18 maart
Gooi niet lukraak alles weg tijdens de duurzame lenteschoonmaak, maar geef spullen een tweede leven bij de kringloop of verkoop ze online (katsjing!).

19 maart
Hoe minder spullen je in huis haalt, hoe langer jij kunt genieten van je opgeruimde huis! Zie het als een uitdaging om vanaf nu bewuster te shoppen. Dus: haal alleen dingen in huis die je écht nodig hebt.

20 maart
Heb je lege (plastic) verpakkingen? Gooi ze bij het plastic afval, zo kan het plastic worden hergebruikt. Wist je dat al onze flessen zijn gemaakt van gerecycled én recyclebaar plastic?

21 maart
Daag jezelf uit om vanaf nu microplasticvrij te leven.

Tuin

22 maart
Begin je eigen composthoop of wormenbak zodat je je tuin straks kunt bemesten met je eigen gft-afval.

23 maart
Leg een eigen moestuin(tje) aan. Niets zo duurzaam als een zelfvoorzienend leven!

24 maart
Installeer een regenton in de tuin, zodat je daarmee jouw plantjes en moestuin water kunt geven.

25 maart
Zijn de tuinmeubels en -tegels toe aan een schoonmaakbeurt? Gebruik liever geen hogedrukspuit om ze schoon te maken (i.v.m. waterverspilling). Een emmertje water, groene zeep en een stevige borstel doen wonderen.

Wassen

26 maart
Duurzame wastips: gebruik zo min mogelijk wasmiddel, doe geen halve wasjes, was op een lage temperatuur en gebruik refills van je favoriete wasmiddel.

27 maart
Je wasmachine heeft soms een kookwas nodig om al het vet en vuil op te lossen, zodat je machine langer meegaat én minder stroom verbruikt. Dus: vul je wasmachine met witte lakens, gooi een schepje soda in het bakje en draai een programma op 90 graden. Goed voor je lakens én voor je wasmachine.

Stroomverbruik

28 maart
Heb je een droger? Deze mag op zomerretraite! Nu het voorjaar is, kan de was gewoon buiten drogen.

29 maart
Ga een rondje door je huis om alle stekkers uit het stopcontact te halen van apparaten die niet of nauwelijks worden gebruikt. Hiermee bespaar je veel stroom én geld!

30 maart
Met april in aantocht, kan de thermosstaat in de vakantiestand. Wacht wel nog even met het opruimen van je wintertruien, want Aprilletje zoet…

31 maart
Nu je zo lekker bezig bent met het verduurzamen van je huis(houden), is het alleen nog een kwestie van volhouden! Tip: maak van een lege fles Marcel’s Green Soap een (be)spaarpot en gooi voor elk behaald duurzaam doel een euro in de pot. Wie weet kunnen jullie eind van het jaar op vakantie van de opbrengst! Liever niet met het vliegtuig uiteraard … 😉
Terug naar het overzicht

Shop gerelateerde producten