Hoe kies je het beste afwasmiddel voor je servies?

Hoe kies je het beste afwasmiddel voor je servies?


We horen je denken: ‘t beste afwasmiddel voor mijn servies? Is dat een ding? Het antwoord is ja, het kiezen van het juiste afwasmiddel kan de levensduur van je servies flink verlengen. Of het nu gaat om borden, glazen, bestek of pannen, elk type servies heeft zijn eigen specifieke verzorging nodig. Zo blijft jouw servies langer mooi! Hieronder lees je onze tips en tricks over het kiezen van ‘t beste afwasmiddel.

Beste keuze op basis van materiaal

 • Porselein en keramiek

Porselein en keramiek zie je nu heel veel terug in onze servieskast. Deze materialen zijn echter gevoelig voor krassen en barsten. Gebruik een mild afwasmiddel zonder agressieve ingrediënten om het glazuur te beschermen.

 • Glas

Glaswerk kan snel dof worden als het niet goed wordt gereinigd. Kies voor een afwasmiddel dat speciaal is ontworpen voor glas, om doffe strepen en vlekken te voorkomen.

 • Roestvrij Staal

Roestvrijstalen servies is robuust, maar kan beschadigd raken door schurende middelen. Gebruik daarom een zacht afwasmiddel om het rvs glanzend en krasvrij te houden.

 • Kunststof

Kunststof servies is gevoelig voor krassen en kan geuren (en kleuren!) absorberen. Een mild afwasmiddel zonder geurstoffen is ideaal om de levensduur van je kunststof servies te verlengen.

 • Hout

Houten servies en bestek kunnen kromtrekken of splijten als ze te nat worden. Gebruik een heel mild afwasmiddel en droog het hout direct na het wassen af.

 

Tips bij het kiezen van afwasmiddel

 • Natuurlijke ingrediënten

Kies voor afwasmiddelen met natuurlijke ingrediënten. Deze zijn minder schadelijk voor het milieu en zachter voor je huid. Win-win!

 • Biologisch afbreekbaar

Biologisch afbreekbare afwasmiddelen breken sneller af en verminderen de impact op ‘t milieu.

 • Vrij van fosfaten en parabenen

Fosfaten kunnen bijdragen aan waterverontreiniging, terwijl parabenen huidirritaties kunnen veroorzaken. Kies daarom voor afwasmiddelen die vrij zijn van deze ingrediënten.

 • pH-neutraal

Een pH-neutraal afwasmiddel is zacht voor je handen én je servies. Het voorkomt schade aan de afwerking van je servies en houdt je huid gezond.

 • Geconcentreerde formules

Geconcentreerde afwasmiddelen gaan langer mee en zijn vaak efficiënter. Een kleine hoeveelheid is voldoende om je servies schoon te krijgen, wat kostenbesparend kan zijn.

De afwasmiddelen van Marcel’s Green Soap voldoen aan al deze punten. Zacht voor je vaat, je handen én de planeet.

 

Afwasmethoden en praktische tips

 • Handafwas

Gebruik lauw water en voeg het afwasmiddel pas toe nadat het water is gevuld om schuim te voorkomen. Begin met het minst vuile servies en werk vervolgens naar de vuilere stukken toe. Spoel nog even na met koud water om het servies te laten glanzen.

 • Voorweken

Voor hardnekkige vlekken en aangekoekte resten, laat je servies eerst een tijdje weken in een sopje met een mild afwasmiddel. Dit maakt het schoonmaken niet alleen een stuk eenvoudiger, maar voorkomt ook dat je te hard moet schrobben (en je servies stuk schrobt!)

 • Milieuvriendelijk afwassen

Kies voor koud of lauw water om energie te besparen. Maak een sopje en laat de kraan niet lopen tijdens het afwassen. Gebruik duurzame afwasmiddelen, afwasborstels en sponzen.

 

Veelgestelde vragen over afwassen:

 • Hoe voorkom ik krassen op mijn servies?

Gebruik geen schurende sponzen of borstels. Kies voor zachte doeken en sponzen, die speciaal zijn ontworpen voor delicaat servies.

 • Wat is het beste afwasmiddel voor vetvlekken?

Kies voor vet servies een afwasmiddel met sterke ontvetters, bij voorkeur op basis van natuurlijke ingrediënten zoals citroenzuur of azijn. Laat vet servies altijd even goed intrekken zodat het product zijn werk kan doen. Het afwassen gaat erna een stuk makkelijker!

 • Hoe kan ik mijn servies laten glanzen?

Spoel je servies na het afwassen af met koud water en droog het meteen af met een schone, droge doek om watervlekken te voorkomen.

 • Is afwasmiddel schadelijk voor mijn huid?

Sommige afwasmiddelen bevatten agressieve ingrediënten die huidirritaties kunnen veroorzaken. Kies een product met milde en verzorgende ingrediënten. Onze afwasmiddelen bevatten bijvoorbeeld extra glycerine voor een superzachte huid.

 

Zet jij liever je afwasmachine aan het werk? Ook daar heeft Marcel de juiste producten voor! Check hier onze duurzame vaatwastabletten en duurzame vaatwascapsules. Voor een blinkend schone vaat én een schonere planeet.

Retour au blog

Shop gerelateerde producten