We gebruiken zo’n 130 liter water per persoon per dag. Veel hé?! De meeste liters spoelen door het doucheputje (46 liter), maar ook tijdens de schoonmaak verbruik je veel kraakhelder drinkwater. En daarom: 10 tips om water te besparen tijdens het schoonmaken.
Waarom water besparen?
Wist je dat drinkwaterbedrijven steeds meer moeite hebben om altijd genoeg schoon drinkwater uit de kraan te laten komen? Volgens Milieu Centraal komt dit doordat we met steeds meer mensen in Nederland wonen en er veel water nodig is om de economie draaiende te houden. Ook nemen hete en droge periodes toe door klimaatverandering, waardoor er in de zomer vaker sprake is van een piekvraag. Daarom is het belangrijk dat we allemaal wat zuiniger omgaan met ons watergebruik. En alleen al tijdens het schoonmaken zijn er heel wat tips die jij kunt toepassen. Komen ze:
Tip 1. Maak een schoonmaakplan
Water besparen begint met een goed plan om zo efficiënt mogelijk met je emmertje sop om te gaan. Begin met het minst vuile oppervlak en eindig met het meest vervuilde oppervlak. Zo voorkom je dat je tussendoor te vaak je sopje moet verversen.
Tip 2. Werk met een spray
Met onze allesreinigersprays heb je alleen een vochtig doekje nodig om schoon te maken. Dat scheelt weer een emmertje water!
Tip 3. Gebruik (duurzame) hygiënische doekjes
Voor de snelle schoonmaak zijn onze hygiënische schoonmaakdoekjes superhandig. Hiervoor heb je helemaal geen water nodig. Even wipen en weg is het vuil. Naspoelen is niet nodig. De doekjes zijn ook nog eens gemaakt van plantaardige vezels. Beter voor de planeet dus!
Tip 4. Gebruik een emmer
Om water te besparen tijdens de grote schoonmaak, is het beter om een emmer te vullen met water en zeep in plaats van constant je doekje om te spoelen onder stromend water. En dan is het natuurlijk de kunst om zo efficiënt mogelijk met je emmertje sop om te gaan (zie tip 1).
Tip 5. Wacht tot de machine vol zit
Je bespaart ook heel veel water – zo’n 60 liter per wasbeurt – door alleen te wassen wanneer de wasmachine vol zit. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de afwasmachine. Oh, en een inkoppertje: gebruik het eco-programma van je (af)wasmachine!
Tip 6. Ruim je afwasmachine handig in
Iedereen heeft zo z’n eigen manier van het inruimen van een afwasmachine – soms tot grote frustratie van de andere gezinsleden/huisgenoten tot gevolg (ahumm…). Zie het als een wedstrijd om de afwasmachine zo efficiënt mogelijk in te richten, zodat je optimaal gebruikmaakt van elke spoelbeurt.
Tip 7. Doe de handafwas in een teiltje
‘Even snel’ wat afwassen onder stromend water kost ongemerkt tientallen liters water per week. Spaar je handafwas daarom op en vul dan een teiltje met sop. Behalve dat het rijmt, bespaar je er ook nog eens veel water mee.
Tip 8. Spoel je vaat niet eerst af
Klinkt misschien een beetje gek, maar het is beter om je servies niet eerst af te spoelen voordat je het in de vaatwasser zet. Want hiermee verspil je veel extra water – naast het water dat je vaatwasser gebruikt. Het beste is om je bord gewoon helemaal leeg te eten (desnoods leeg te likken), maar mochten er toch nog wat restjes zijn achtergebleven, schraap die er dan met een mes af en gooi ze weg.
Tip 9. Hergebruik douchewater
Ben je van plan de ramen te zemen? Je tuinmeubels te poetsen? Of je auto te wassen? Vang ’s ochtends je douchewater op met wat emmers en gebruik dit voor de schoonmaak!
Tip 10. Laat vlekken weken
Een vlek wil je natuurlijk zo snel mogelijk weg hebben. Dus hups, kraan open en boenen maar! Maar sommige vlekken hebben even tijd nodig om zich los te weken van het oppervlak. Boenen heeft dan niet zo’n zin en hiermee verspil je ook nog eens water. Laat in plaats daarvan wat groene zeep, soda of andere (duurzame) zeep even intrekken in de vlek en spoel het daarna schoon.