Voor de verandering: 3x goed nieuws over ons plasticgebruik

Voor de verandering: 3x goed nieuws over ons plasticgebruik


We snappen best dat je soms een beetje ontmoedigd raakt van al dat slechte nieuws over plastic en het klimaat. Je vraagt je misschien af of het überhaupt wel zin heeft dat jij steeds weer met je eigen boodschappentas naar de winkel gaat. En dat heeft het zeker! Daarom delen we voor de verandering eens wat positieve berichten, om te laten zien wat we samen kunnen bereiken. 

Invoer statiegeld op plastic flessen lijkt te werken

Tijdens de laatste najaarsmeting van Schone Rivieren, een grootschalig rivierafvalonderzoek dat elk jaar plaatsvindt, was er voor de verandering ook goed nieuws te melden. In het najaar van 2021 werden er gemiddeld minder kleine plastic flesjes aangetroffen op de rivieroevers, namelijk gemiddeld 2 flesjes per 100 meter oever, waar dat in 2020 nog gemiddeld 3 flesjes per 100 meter was. Deze daling heeft waarschijnlijk te maken met de invoer van statiegeld op plastic flessen op 1 juli 2021. 

Vanaf 2024 verbod op plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen

In kantoren, horecagelegenheden en festivals wordt nog steeds ontzettend veel wegwerp plastic gebruikt. Maar daar gaat vanaf 2024 eindelijk verandering in komen. Ook moeten we gaan betalen voor de koffiebekers die je onderweg mee krijgt. Voor consumptie onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat een bedrag betaald moet worden voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor de koffie of de maaltijd. En dat is maar goed ook, want wist je dat we in Nederland elke dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggooien na eenmalig gebruik? Eén dag! Het is hard nodig dat we hier bewuster mee omgaan en vaker onze eigen koffiebeker, waterfles of lunchbox meenemen.

Steeds meer opties voor verpakkingsvrij boodschappen doen

Verpakkingsvrij boodschappen doen lijkt het nieuwe normaal te worden. Was verpakkingsvrij boodschappen doen eerst nog hoge uitzondering, poppen de verpakkingsvrije alternatieven inmiddels als paddestoelen uit de grond. Denk bijvoorbeeld aan startup Pieter Pot, de verpakkingsvrije online supermarkt die boodschappen in glazen potten bezorgt. En zelfs supermarktketen Albert Heijn komt nu met verpakkingsvrij boodschappen doen. Het nieuwe, verpakkingsvrije assortiment bestaat uit 70 producten, van ontbijtgranen en broodbeleg tot ingrediënten voor het avondeten zoals pasta en rijst. Albert Heijn heeft als doel om in 2025 20 miljoen kilo minder verpakkingsmateriaal te gebruiken, en deze oplossing is daar onderdeel van. 

De eerste stappen zijn gezet, maar we kunnen nóg beter

Deze mooie initiatieven en nieuwe regels om wegwerpplastic tegen te gaan zijn natuurlijk een mooie stap, maar we kunnen nóg beter. Natuurorganisaties zoals ​​Greenpeace en Natuur & Milieu vinden dat er meer nodig is om met zijn allen de stap te maken van wegwerp naar herbruikbaar. Natuur & Milieu zou graag zien dat er een algemeen verbod komt op wegwerpproducten waarvoor een goed herbruikbaar alternatief bestaat. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven waar je eten kunt afhalen, waar je vanaf juli 2023 extra betaalt voor de verpakking. Als deze bedrijven besluiten om de meerprijs voor de verpakking laag te houden, zal men toch niet zo snel overstappen op een herbruikbaar alternatief, zoals het meenemen van een eigen bakje. Voor een compleet verbod gaat het kabinet vooralsnog niet. Maar, wat niet is kan nog komen! Gedragsverandering duurt even. Wie weet zijn we in 2024 al een stuk verder. 

Wil je zelf ook stappen maken en thuis minder plastic gebruiken? Lees onze blog over minderen met plastic in elke ruimte in huis.

Retour au blog

Shop related products