Microplasticvrije merken maken kleine letters groot

Microplasticvrije merken maken kleine letters groot


In een wereld waarin microplastics een groot probleem zijn geworden, slaan microplasticvrije verzorgingsmerken de handen ineen om de industrie te verbeteren en consumenten te helpen bewuste keuzes te maken. Weleda, Lekker Company, Marcel's Green Soap, Naïf, Smyle, en Witlof bundelen hun krachten met de Plastic Soup Foundation om transparantie te bevorderen en het belang van microplasticvrije producten te benadrukken.


Grote impact

Microplastics zitten in 9 van de 10 verzorgingsproducten, wat niet alleen de natuur vervuilt maar ook schadelijk kan zijn voor zowel mens als dier. De Plastic Soup Foundation wijst op de verwoestende impact van microplastics op onze planeet en ons welzijn. Volgens een recent onderzoek van ZonMW, vormen microplastics een ernstige bedreiging, niet alleen voor het milieu maar ook voor de gezondheid van de mens: "Daaruit blijkt dat kleine plastic deeltjes de darmwand, de longen, de placenta en zelfs de bloed-hersenbarrière kunnen passeren. Ze blijken ook het functioneren van deze verschillende lichaamscellen te verstoren. Ook treden soms ontstekingsreacties op."


Maria Westerbos, oprichter van de Plastic Soup Foundation, benadrukt het belang van dit initiatief: "Juist daarom zijn eigen initiatieven van microplasticvrije merken zo belangrijk. Zo kunnen we samen laten zien aan de consument, de industrie en de politiek dat microplastics niet nodig zijn. Deze merken bewijzen dat."


Hanna Verboom toont kleine letters

Hanna Verboom, ambassadeur van deze campagne, staat volledig achter een toekomst zonder microplastics. Ze wil consumenten bewust maken van de kleine lettertjes op producten. "Het is tijd om verder te kijken dan alleen de mooie verpakkingen en ingewikkelde marketingtaal," zegt Hanna Verboom. "Samen met de microplasticvrije merken hebben we een statement gemaakt. In een Etos zijn alle verpakkingen zo neergezet dat je niet de mooie marketingtermen op de voorkant ziet, maar juist de kleine letters waar het echte verhaal verstopt zit."

 

 

Samen industrie veranderen

De gezamenlijke campagne is gericht op het vergroten van transparantie in de industrie en het belang van de ingrediëntenlijst. Samenwerkingen met platforms zoals Bol zullen microplasticvrije merken in de schijnwerpers zetten, terwijl de Beat the Microbead app consumenten helpt bij het lezen van die kleine lettertjes.

"Dit is meer dan alleen een campagne; het is het startschot van een grotere beweging," aldus een vertegenwoordiger van de deelnemende merken. "We willen consumenten aanmoedigen verder te kijken dan mooie verpakkingen en ingewikkelde woorden. Het is tijd om het echte verhaal te ontdekken dat verstopt zit op de achterkant van verzorgingsproducten."

Door gezamenlijk op te treden, geloven de deelnemende merken dat ze positieve veranderingen kunnen bewerkstelligen en een pad kunnen banen voor een industrie die openheid en duurzaamheid omarmt. Met de steun van consumenten en partners zoals de Plastic Soup Foundation, kijken ze uit naar een toekomst waarin microplastics geen plaats meer hebben in onze verzorgingsproducten.

Ontmoet de andere merken

Naïf
Toen Jochem en Sjoerd in 2013 voor het eerst vader werden, kwamen ze erachter dat babyverzorging vol schadelijke ingrediënten zat. Dat moest anders, vonden ze, en dus werd Naïf geboren. Tegenwoordig voeren ze een uitgebreid assortiment verzorgingsproducten voor jong en oud.

WELEDA
Misschien ken je WELEDA al, het oudste merk in het rijtje. Al ruim 100 jaar zijn de 100% natuurlijke verzorgingsproducten van Weleda een begrip. Het merk zet zich in voor holistische cosmetica die in harmonie is met mens en natuur. Van gezichtcrème tot voetbalsem, helemaal microplasticvrij!

The Lekker Company
Van DIY tot succesvol bedrijf. Oprichter Dewi startte 10 jaar geleden met het maken van deodorant vanuit haar eigen keuken. Die inspiratie had ze van Pinterest. Gaandeweg leerde ze steeds meer over de cosmeticaindustrie en werd duurzaamheid een belangrijk onderdeel van het bedrijf. En nu vind je haar deodorant, inmiddels het op één na grootste natuurlijke deodorantmerk van Nederland, gewoon in de winkel. 

Smyle
Tandenpoetsen zonder microplastics? Dat klinkt misschien logisch, maar is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Tijd voor verandering, dacht oprichter Almar. En met succes, want de tandpasta tabs van Smyle zijn niet alleen helemaal plasticvrij, maar zijn ook de eerste op de markt die je gewoon kunt navullen in een glazen potje. Geen plastic tubes meer dus!

Witlof Skincare
Witlof Skincare is opgericht door vriendinnen Cis en Caroline. Ontstaan uit de behoefte om meer bewustzijn en duidelijkheid te creëren over gezonde huidverzorging, voor je huid en voor de natuur. En dat betekent natuurlijk geen microplastics, maar alleen ingrediënten die de huid ook echt kan gebruiken.

Retour au blog

Shop related products